Komentara: 0
Pregleda: 2195

Grafičari – spoj rada na računaru i kreativnosti

25.10.2017. u 13:12h
Izvor: TV Subotica
Na području rada grafičarstvo u Politehničkoj školi obrazuju se između ostalog, tehničari za grafičku pripremu i tehničari za oblikovanje grafičkih proizvoda. I jedni i drugi, osim mogućnosti zaposlenja nakon završetka srednje škole, imaju mogućnost i da nastave svoje obrazovanje, ali da rade od kuće.
Grafičari – spoj rada na računaru i kreativnosti

Prelom knjige ili časopisa, samo je deo onoga što tokom školovanja nauče tehničari za grafičku pripremu. Ovi đaci ističu da su se za smer, čiji naziv većini možda deluje apstraktno, odlučili jer vole rad na računaru, ali i jer na taj način mogu da  izraze svu svoju kreativnost i inovativnost. Upravo kroz savladavanje vektorskog crtanja, obradu fotografija i rad u čak sedam do osam softverskih paketa tokom četiri godine školovanja, iz Politehničke škole izlaze spremni za posao u nekoj štampariji ili dizajn studiju. Ukoliko žele, mogu i da nastave obrazovanje na nekom od fakulteta.

U kabinetu pored, praktična nastava izvodi se za tehničare za oblikovanje grafičkih proizvoda, poznatije kao grafički dizajneri. I ova deca su se za grafičarsku struku odlučila iz sličnih razloga kao i njihove kolege – spoj rada na kompjuterima sa crtanjem, za njih je dobitna kombinacija.

Osim tehničara za oblikovanje grafičkih proizvoda i tehničara za grafičku pripremu, na području rada grafičarstvo u Politehničkoj školi obrazuju se i fotografi, kao i tehničari za štampu i tehničku doradu.

Praktična nastava za sve đake koji pohađaju neki od smerova na grafičarstvu u Politehničkoj školi, odvija se u pomoćnoj zgradi u Harambašićevoj ulici, u četiri savremeno opremljena računarska kabineta. U devet odeljenja tehničara za oblikovanje grafičkih proizvoda i tehničara za grafičku pripremu, ukupno je oko 160 dece koja pohađaju nastavu na ova dva profila.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2195
Povezane teme

politehnička srednja škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.