• Pregleda: 1675

Grafičari – spoj rada na računaru i kreativnosti

Na području rada grafičarstvo u Politehničkoj školi obrazuju se između ostalog, tehničari za grafičku pripremu i tehničari za oblikovanje grafičkih proizvoda. I jedni i drugi, osim mogućnosti zaposlenja nakon završetka srednje škole, imaju mogućnost i da nastave svoje obrazovanje, ali da rade od kuće.
Grafičari – spoj rada na računaru i kreativnosti

Prelom knjige ili časopisa, samo je deo onoga što tokom školovanja nauče tehničari za grafičku pripremu. Ovi đaci ističu da su se za smer, čiji naziv većini možda deluje apstraktno, odlučili jer vole rad na računaru, ali i jer na taj način mogu da  izraze svu svoju kreativnost i inovativnost. Upravo kroz savladavanje vektorskog crtanja, obradu fotografija i rad u čak sedam do osam softverskih paketa tokom četiri godine školovanja, iz Politehničke škole izlaze spremni za posao u nekoj štampariji ili dizajn studiju. Ukoliko žele, mogu i da nastave obrazovanje na nekom od fakulteta.

U kabinetu pored, praktična nastava izvodi se za tehničare za oblikovanje grafičkih proizvoda, poznatije kao grafički dizajneri. I ova deca su se za grafičarsku struku odlučila iz sličnih razloga kao i njihove kolege – spoj rada na kompjuterima sa crtanjem, za njih je dobitna kombinacija.

Osim tehničara za oblikovanje grafičkih proizvoda i tehničara za grafičku pripremu, na području rada grafičarstvo u Politehničkoj školi obrazuju se i fotografi, kao i tehničari za štampu i tehničku doradu.

Praktična nastava za sve đake koji pohađaju neki od smerova na grafičarstvu u Politehničkoj školi, odvija se u pomoćnoj zgradi u Harambašićevoj ulici, u četiri savremeno opremljena računarska kabineta. U devet odeljenja tehničara za oblikovanje grafičkih proizvoda i tehničara za grafičku pripremu, ukupno je oko 160 dece koja pohađaju nastavu na ova dva profila.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.