Komentara: 1
Pregleda: 3481
Foto

Gradski muzej proslavio jubilej 70 godina postojanja

25.04.2018. u 11:16h
Izvor: Subotica.com
Gradski muzej obeležio je sedam decenija postojanja. U zgradi nekadašnje "Minerve", koja je treći dom jedne od najznačajnijih ustanova kulture, danas se čuva više od 50.000 muzejskih predmeta.
Gradski muzej proslavio jubilej 70 godina postojanja

Gradski muzej osnovan je davne 1948. godine u Palati Ferenca Rajhla. Nešto kasnije,  muzej je preseljen u Gradsku kuću, a već deceniju nalazi se u sadašnjem prostoru najamnoj kući Mikše Demetera na Trgu sinagoge.

- Od jubileja 60 godina postojanja, koji smo obeležili pre deset godina, imamo sijaset novih mogućnosti, novih prostora i izazova u ovim izložbenim salama koje ranije nismo imali, nego su depoi bili po hodnicima Gradske kuće. Međutim, svaki muzej kada radi i kada je u dobroj formi nedostaje mu prostor za materijal, pa smo tako prerasli već i ovu zgradu. Potrebni su nam novi eksterni depoi, magacinski prostori za veće stvari. Muzej je danas ozbiljna ustanova,  i u međunarodnim krugovima, a pomoću konkursa Evropske unije u narednim godinama biće još bogatija. U svim odeljenjima u toku je faza digitalizacije, jer se stalno vodi dokumentacija koja je je sve savremenija, pa je sada radimo u elektronskoj formi - rekao je Ištvan Hulo, direktor Gradskog muzeja na svečanosti koja je priređena povodom obeležavanja jubileja.

Gradski muzej proslavio jubilej 70 godina postojanja

Pored tri prostora, Gradski muzej je od svog osnivanja promenio i tri stalne postavke, 1948. godine u Rajhl palati, zatim 1968. godine i 1991. u Gradskoj kući.  U današnjoj zgradi Gradskog muzeja stalne postavke nema iako je, prema rečima muzejskog savetnika Mirka Grlice, bila predviđena.

- Neka dešavanja u muzeju su krenula drugim tokom, tako da još uvek nemamo stalnu postavku. Generacije Subotičana ne mogu da dođu u muzej da pogledaju o istorijatu našeg grada. To mi kompenzujemo velikim tematskim izložbama kada u skladu sa radom više odeljenja pokušavamo da određene periode i teme prezentujemo javnosti. Nikada nam sale nisu prazne, tu su i gostujuće izložbe, a mi se trudimo, koliko je to moguće u ovoj ekonomskoj situaciji, da to popunimo. Izložbe su skupa stvar, zahtevaju veliko istraživanje, a ono što publika vidi u krajnjoj formi  je tek jedan mali deo od onog  posla koji izložba zahteva. I publika treba da bude strpljivija, velike izložbe se vrlo retko dešavaju i plod su višegodišnjeg, ponekada decenisjkog rada - objasnio je Grlica.

Gradski muzej proslavio jubilej 70 godina postojanja

U okviru Gradskog muzeja  od septembra 2002. godine radi i odeljenje u Bačkoj Topoli, koje ima stalne postavke iz oblasti biologije, arheologije, lokalne istorije, književnosti i istorije umetnosti.

Izvor: Subotica.com
Svečanost povodom jubileja 70 godina Gradskog muzeja Svečanost povodom jubileja 70 godina Gradskog muzeja Svečanost povodom jubileja 70 godina Gradskog muzeja Svečanost povodom jubileja 70 godina Gradskog muzeja Svečanost povodom jubileja 70 godina Gradskog muzeja Svečanost povodom jubileja 70 godina Gradskog muzeja Svečanost povodom jubileja 70 godina Gradskog muzeja Svečanost povodom jubileja 70 godina Gradskog muzeja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3481
Povezane teme

gradski muzej

miroslava babić

ištvan hulo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.