Komentara: 20
Pregleda: 3649

Gradski budžet za 2014. godinu manji za 10 odsto

10.12.2013. u 16:09h
Izvor: RTV Yueco
Planirani gradski budžet za 2014. godinu iznosi 4,5 milijardi dinara, što je za 10 odsto manje u odnosu na ovogodišnji budžet koji je iznosio 5,42 milijarde, da bi jesenas rebalansom bio smanjen na 4,9 milijardi dinara. U službi za finansije objašnjavaju da predviđeni rashod iznosi 6 milijardi dinara i da treba da se realizuju ozbiljne mere štednje. Uštede su planirane kod materijalnih troškova, subvencija i kapitalnih investicija.
Gradski budžet za 2014. godinu manji za 10 odsto

Prvi nacrt budžeta za 2014. godinu je izrađen i u odnosu na ovu godinu je manji za 92 miliona dinara. Ministarstvo finansija je poslalo uputstvo po kome masa plata za 2014.godine ne može biti u većem obimu od 2013.godine. Ukupan iznos ne sme preći dva odsto. Obaveza lokalne samouprave je da subvencije umanji za 30 odsto i to znači da će biti ozbiljnih problema prilikom donošenja budžeta, jer javna preduzeća ne mogu da funkcionišu samostalno, objašnjavaju u odeljenju za finansije.

Shodno Zakonu o budžetskom sistemu lokalna samouprava je u obavezi da ispoštuje uputstvo Ministarstva finansija Republike Srbije prilikom izrade budžeta i isto su poslali korisnicima budžeta. Izmenama Zakona o porezu smanjeni su prihodi za 200 miliona dinara, a grad je ostao i bez prihoda od naknade za korišcenje građevinskog zemljišta u visini od 200 miliona dinara. Umanjena su i sredstva od namenskog transfera republike i umesto 380 miliona, grad će dobiti 240 miliona dinara.

Direktori javnih preduzeća koji dobijaju subvencije od grada nisu bili raspoloženi za priču.U telefonskom razgovoru na je rečeno da se svi nadaju da će grad izdvojiti dovoljno novca za bezbedno fuknkcionisanje saobraćaja u gradu ili nastavak realizacije projekat “Regionalna deponija”. Očekuje se da do kraja godine predlog budžeta se nađe pred članovima Gradskog veća i onda bude upućen Skupštini grada na usvajanje.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 3649
Povezane teme

Grad Subotica

budžet

budžet grada subotice

gradski budžet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.