• Pregleda: 2829

Gradska deponija – prvo zatvaranje, onda sanacija

Iako su prvi planovi za sanaciju Gradske deponije stari i više od 30 godina, to se do danas nije dogodilo. I dok njeno zatvaranje zavisi od početka rada Regionalnog sistema upravljanja otpadom, za više od 40 godina neprekidnog odlaganja komulanog otpada, deponija se značajno uvećala i „porasla“ u visinu, i time postala pretnja po životnu sredinu, budući da se nalazi na veoma nepovoljnoj lokaciji.
Gradska deponija – prvo zatvaranje, onda sanacija

Da se deponija nađe baš na ulazu u Suboticu, odlučile su tadašnje gradske vlasti davne 1978. godine i generacijama u nasleđe ostavile ozbiljan ekološki problem. Naziv koji su joj nadenule, ispostavilo se, ne odgovara realnom stanju na terenu. Iako zvaničnog naziva Gradska deponija "Aleksandrovačka bara", adekvatniji naziv bi bio nesanitarno, ali kontolisano odlagalište smeća.

Procene su da se za četiri decenije smeće nagomilalo negde i do 30 metara u visinu, pa je tako tačka s najnižom nadmorskom visinom postala najveće brdo u izrazito ravničarskom gradu.

- Otprilike oko 50 hiljada tona na godišnjem nivou raznoraznog komunalno-čvrstog otpada dospe na telo naše deponije, odnosno nesanitarnog smetlišta - kaže Nikola Jovičić, rukovodilac Radne jedinice za planiranje i razvoj u JKP "Čistoća i zelenilo".

Nikola Jovičić

S obzirom na to da deponija nije sanitarna, sporadično se dešavaju i požari, mada kako kažu nadležni, ne toliko često, jer se čini sve da do njih ne dođe.

- Pokušavamo da sprečimo na taj način što naneto smeće pokrivamo slojem zemlje, dok se suvi korov, koji se nalazi okolo, gazi građevniskim mašinama kako bi bilo što manje površina koje bi mogle da se samozapale - objašnjava Robert Maluščik, rukovodilac Radne jedinice za komunalni otpad u JKP "Čistoća i zelenilo".

Robert Maluščik

Prvi projekti za sanaciju datiraju još iz osamdesetih godina, a poslednji je izrađen 2003. godine, međutim, njegova je važnost istekla 2016. godine, a deponija ostala takva kakva jeste. U aprilu prošle godine JKP "Čistoća i zelenilo" izradilo je projektno-tehničku dokumentaciju za sanaciju i rekultivaciju, koja je u fazi dobijanja saglasnosti.

- Bilo kakvi radovi vezani za sanaciju i rekultivaciju Gradske deponije ne mogu početi pre nego što se otvori Regionalna deponija u Bikovu i pre nego što zaživi taj sistem prikupljanja i odvoženja otpada. Dakle, prvo moramo da prekinemo da donosimo komunalni otpad na Gradsku deponiju da bi bilo kakve ozbiljnije radove na sanaciji i rekultivaciji započeli - poručuje Jovičić.

Dok se čeka početak rada Regionalnog sistema, koji je trebalo da zaživi još pre dve godine, na Gradsku deponiju dnevno stiže devet autosmećara, pet do šest autopodizača, plus otvoreni kamioni, a na sve to otpad odlažu i treća lica, odnosno fime i sami građani.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

3
AlwaysUltra Odgovori
Jasno je da svi ''planovi'' sluze samo za otimanje novca , ne pada njima na kraj pameti da bilo sta poprave , a ovaj narod je nekako srastao s djubretom pa se nece buniti ni da deponija dodje do rusevina pozorista i zelene fontane.
DeusEx Odgovori
"Naziv koji su joj nadenule, ispostavilo se, ne odgovara realnom stanju na terenu. Iako zvaničnog naziva Gradska deponija "Aleksandrovačka bara", adekvatniji naziv bi bio nesanitarno, ali kontolisano odlagalište smeća."

Taj naziv je važio za nekadašnju baru koja se nalazila baš tamo gde je sada deponija. Nekada davno postojala je prelepa ideja da se na tom mestu realizuje Narodni Park, međutim rat je sve to prekinuo a danas imamo deponiju sa kojom smo zagadili zemljište i onu baru iza Veterinarskog zavoda u kojoj je ko zna šta sve ispuštano decenijama.

Sve dok ne budemo kao građani imali bolji odnos prema prirodi i njenom očuvanju, neće biti nikakvog mentalnog napretka na ovim prostorima. Mada, kada shvatite kako jedan Beograd ispušta sve svoje otpadne vode direktno u reku na kojoj gradi "Beograd na Vodi" onda shvatite u kakvom sistemu živite. Ako će Srbiju išta sprečiti za ulazak u EU, onda je to poglavlje 27.
anonym Odgovori
ee cistoca, zasto vas napustaju radnici? aa? jedva imate radnike.. jo da znam, placate radnike za smesne pare, a ocekujete ih da rade ko crnci ;)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.