Komentara: 0
Pregleda: 1199

Građevinski fakultet: Predrasude bez pokrića

26.01.2009. u 12:42h
<p>Na Građevinskom fakultetu u Subotici ove godine je upisano na prvu godinu 110 studenata, znatno vi&scaron;e nego lane, &scaron;to je rezultat intenzivne marketin&scaron;ke kampanje koju je ova obrazovna ustanova primenila u nameri da privuče mlade.</p>
Građevinski fakultet: Predrasude bez pokrića

Međutim, predviđena kvota od 120 brucoša, ipak, nije ispunjena. Razlog za to je činjenica da je Subotica mnogima daleka destinacija, ali i zbog predrasuda koje postoje o fakultetima u manjim sredinama - kaže Vlado Radanović, predsednik Studentskog parlamenta na Građevinskom fakultetu, napominjući da mnogi budući studenti nemaju dovoljno informacija o kakvom fakultetu je reč.

- Uslovi studiranja su izuzetno dobri. Tvrdim da Građevinski fakultet ima mnogo bolje uslove za studiranje od mnogih fakulteta u većim gradovima, kao što je, na primer, Novi Sad. Laboratorije su dobro opremljene, predavanja i vežbe su kvalitetni, studenti imaju veliki broj konsultacija. Samo na smeru Konstrukcije postoje četiri programa za master studije, a oni koji žele mogu da nastave i doktorske studije. Postoje i posebne povoljnosti u pogledu dobijanja stipendija. Dakle, subotički fakultet nimalo ne zaostaje za drugim univerzitetskim centrima - tvrdi Radanović.

On posebno ističe dobre uslove studentskog smeštaja. Svi upisani brucoši ove godine su stekli pravo na budžetsko finansiranje, a time i pravo na dom.

- To je za mnoge studente velika prednost i olakšica, jer se znatno smanjuju troškovi studiranja. Studentski dom u Subotici je u neposrednoj blizini Građevinskog fakulteta i veoma je komforan, pošto je letos renoviran - kaže naš sagovornik.

I dok mladi koji upisuju fakultete iz Srbije, pa i iz Vojvodine, Suboticu kao mesto u kome se može studirati stavljaju u drugi plan, na Građevinskom fakultetu svake godine dođe po petnaestak studenata iz prilično udaljenih krajeva - Trebinja, Bileća, Nevesinja, Kotora, kao i sa Kosova.

Fakultet većtreću godinu radi po Bolonjskoj deklaraciji, a sledeće godine je u planu upis studenata na master studije po novom programu.

Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1199
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.