Komentara: 4
Pregleda: 6029

Građevinska dozvola izdata bez projekta fasade

26.06.2011. u 19:54h
Izvor: Građanski list
Građevinska dozvola izdata bez projekta fasade

Niko još uvek ne zna kako će jednog dana izgledati fasada nove zgrade Narodnog pozorišta u Subotici. Naime, novo projektno rešenje fasade zgrade Narodnog pozorišta dosad nije predato Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici, potvrdio nam je u ovoj ustanovi Geza Vaš.

– Dosad nismo dobili novo rešenje fasade. Urađene su određene izmene u projektu, koje se odnose na podrum, i to se sada radi. Izmenu je verifikovao Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, prema čijem upustvu se sve i radi. Pošto se obavljaju promene na podrumu, sigurno bi trebalo menjati i rešenje fasade – ističe Geza Vaš iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture. On kaže da je u staroj dokumentaciji postojao projekat fasade.

(Ne) poštuju proceduru

U gradskoj Službi za građevinarstvo kažu da je 2006. godine, kada je predata projektna dokumentacija za gradnju pozorišta, postojalo “neko rešenje fasade”, ali da su investitori i onda isticali da će ono sigurno biti menjano.

– Investitori su najavili da će biti određenih izmena u projektnoj dokumentaciji, ali dosad nije predat zahtev za građevinsku dozvolu s izmenama u projektnoj dokumentaciji. Što se tiče fasade, ukoliko su promene na njoj nešto specifičnije i drugačije u odnosu na onu koja je već u predatoj dokumentaciji, onda se mora podneti zahtev za dobijanje građevinske dozvole za te izmene – objašnjava Zoran Ćopić, šef Službe za građevinarstvo.

Tokom 2007. godine kada je srušena zgrada Pozorišta i kada su počeli radovi na izgradnji, ali i kasnije, deo stručne javnosti isticao je da pravo rešenje fasade u stvari ne postoji i da investitor zbog toga nije na dozvoljen način ni dobio dozvolu za gradnju.

– Nije mi jasno kako je potpuno protivzakonito počela gradnja novog pozorišta, odnosno da ne postoji detaljan projekat fasade. Ni za jedan objekat ne može se dobiti građevinska dozvola ako nema projekta fasade. Ali, eto, ona je izdata za pozorište – kaže arhitekta dr Viktorija Aladžić.

Nisu smeli rušiti

Mišljenje Viktorije Aladžić potvrđuje i odbornik Mirko Bajić.

– U početnom projektu, za koji je dobijena građevinska dozvola, nije postojalo rešenje fasade. Projekti koji su prikazani nisu sadržavali projekat fasade, a tog projekta nema ni sada. Odbornicima koji su tada pitali kako se mogla dati dozvola za gradnju bez projekta fasade, objašnjeno je da to nije elemenat koji je bitan. Predstavnici vlasti, ljudi iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Službe gradske uprave za građevinarstvo sve to tada su smatrali normalnim – kaže Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca.

Bajić tvrdi i da je Narodno pozorište u celosti zavedeno kao spomenik kulture.

– U listu o vlasništvu piše da se na osnovu rešenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica br. 110 – 3 od 30. 12. 1986. zabeležava da objekat Narodno pozorište u Subotici ima svojstvo spomenika kulture, arheološkog nalazišta, znamenitog mesta i kulturnoistorijske celine. Ovo znači da se zgrada pozorišta nije mogla srušiti. Međutim, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture rekli su da pozorište jeste upisano kao zaštićen spomenik kulture, ali da se to ne odnosi na celo pozorište, već samo na stubove i mali deo zgrade. Tu se napravila lažna predstava, pa je dozvoljeno rušenje zgrade – tvrdi Bajić.

Obnova kasni

Rekonstrukcija i izgradnja zgrade Narodnog pozorišta u Subotici, po planu, treba da bude završena do početka 2012. godine. Ipak, pre nekoliko meseci, posle sastanka s predsednikom Upravnog odbora Narodnog pozorišta Jožefom Kasom i gradonačelnikom Subotice Sašom Vučinićem, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je da to neće biti moguće.

M. Matković

Izvor: Građanski list
Postavljeno pre 12 godina i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 6029
Povezane teme

Narodno pozorište

izgradnja narodnog pozorišta

fasada narodnog pozorišta

izgled narodnog pozorišta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.