• Pregleda: 3225

Gradiće se kolektori i magistralni vodovi!

Subotica će naredne godine postati veliko gradilište jer će početi izgradnja Kolektora II i VII, fabrike vode na Vodozahvatu II, magistralnih vodova i novih bunara. U pitanju je zaduženje od 11 miliona evra, a očekuju se i donacije od oko 2 miliona evra.
Gradiće se kolektori i magistralni vodovi!

Krajem prošle nedelje stigla je dugo očekivana vest za Subotičane: Vlada Republike Srbije dala je „zeleno svetlo" za podizanje kredita kod Evropske banke za obnovu i razvoj uz čiju pomoć će se realizovati projekti koji su od vitalnog značaja kako za razvoj grada tako i za zadovoljavanje osnovnih potreba stanovništva.

Tu su pre svega Kolektori II i VII, o čijem značaju nije potrebno posebno govoriti. Za Kolektor II predviđeno je da se radi u više faza, a proći će praktično kroz sam centar grada zatim kroz mesnu zajednicu Novo selo sve do Bajskog puta, što će naročito u tim delovima grada omogućiti priključenje velikog broja domaćinstava na kanalizacionu mrežu i rešiti ih septičkih jama. Koliko je završetak Kolektora VII važan, najbolje znaju stanovnici mesne zajednice Željezničko naselje, ali i Makove sedmice i drugih područja gde građani muku muče sa poplavama zbog atmosferskih i podzemnih voda. Ova dva kolektora rasteretiće i Kolektor III, zbog čije se opterećenosti često izliva kanalizacija u Gatu, Keru i okolini.

Vodozahvat II, odakle se još uvek pojedini delovi grada snabdevaju neprerađenom vodom za piće, a ona se u distributivnom sistemu meša sa vodom prečišćenom od arsena, gvožđa i amonijama, doživeće kompletnu promenu. Gradiće se rezervoar, crpna stanica i fabrika vode i rešiti problem kvaliteta vode za Palić, Makovu sedmicu, Radanovac, a u perspektivi i za Kelebiju. Rezervoar će obezbediti dovolje količine za sve korisnike, uključujući i buduće industrijske zone na ovom području, a crpna stanica omogućiti stabilan pritisak u mreži za sve potrošače.

Nova mreža magistralnih vodova zaokružiće sistem vodosnabdevanja i značajno smanjiti gubitke energije u čitavom distributivnom sistemu, što će doprineti kvalitetnom i urednom snabdevanju vodom, a što je najvažnije, stvoriće se uslovi za razvoj sekundarne mreže. U pitanju su centralni magistralni vod, povez Istok-Zapad i izgradnja Istočnog magistralnog voda u Lošinjskoj ulici.

S obzirom na vek trajanja bunara, da bi se obezbedilo dovoljno vode potrebno je stare, iscrpljene bunare, zameniti novim, a u poslednje tri godine nije izbušen ni jedan. Sada su u planu čak četiri nova bunara.

U zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj ući će se na 12 godina, uključujući i tri godine grejs perioda, sa fiksnom kamatom od 1 odsto plus euriborom šesto mesečno. Grad Subotica bi po ovome trebalo da vraća 11 miliona evra i isplaćuje kamate zaključno sa 2019. godinom, a nakon toga, od 2020. godine pa sve do kraja otplate, ovu obavezu preuzeće „Vodovod i kanalizacija", što će biti regulisano Ugovorom o supsidijarnom zajmu i donaciji između Grada i Javnog komunalnog preduzeća. Reč je o za sada definisanoj donaciji u iznosu od 2,04 miliona evra dobijenoj od Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan, a koji se odnosi na izgradnju Kolektora VII i za tehničku podršku ukupnom projektu. Obaveza Grada i „Vodovoda i kanalizacije" se odnosi na razvoj sekundarne mreže kanalizacije i vodosnabdevanja kao cilj ovih projekata.

U Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija" za sada nisu želeli da komentarišu odluku Vlade, a direktorica Valerija Tot Godo je rekla da će sa izjavama sačekati dok odobrenje za kredit prođe kroz Skupštinu, što je i stav u EBRD da se do tada ne izlazi pred javnost. Kako smo saznali, poslanici Republičke Skupštine o ovoj tački dnevnog reda već su obavili raspravu, i preostalo je da se o njoj izjasne u danu za glasanje.

Izvor: SuMedija

povezane teme

5
Buba Odgovori
HA HA HA! Subotica je vec odavno jedno veliko gradiliste i smetiliste... nista novo! Na zalost.
naIvan Odgovori
Nisam ni znao da ce uskoro biti izbori.
madman Odgovori
ajmo jovo nanovo. ovo je lepo ali po ko zna koji put cemo se razocarati za 2-3 godine da je i ovo ostalo samo pusto obecanje!pitanje je samo dokle cemo da trpimo
stari bunar Odgovori
Po ko zna koji put se opet buse novi bunari, rade precistaci,
i da ne nabrajam vise ....
Gradjani Subotice po ko zna koji put placaju kredite a na zalost stanje sa vodom i kanalizacijom gore nego pre 100 godina !!!
Sad opet novi krediti, pa opet novi traljavi poslovi.....
pa opet ili jos bolje receno poskupljenje vode i kanalizacije 200%
najskuplje ulaganja u Subotici na teritoriji Srbiji a najgori kvalitet ....
BUNARI BEZ DNA (presusili), BAZENI SUPLJI (probuseni, napuknuti) >>>>>
a za gradjane samo skuplje, a cesmovace jedva da ima !
sos Odgovori
Pohvalno, od vodovoda što transparentno zadužuju gradjane samo bi bilo poželjno da gradjane obaveste gde su utrošeni silni milioni dobijeni za prečistače jer je očito da oni ne funkcionišu, dovoljan indikator je palićka voda.Smatram da postojece rukovodstvo nije sposobno da osim proste reprodukcije ''pukog preživljavanja'' i pored visoke cene vode i odvodjenja otpadnih voda obezbedi investicioni program -PROSIRENU REPRODUKCIJU-te predlazem da se u ''VODOVODU'' uvede stečaj i dovede'' prinudni upravnik''koji treba da sagleda poslovanje i celokupno stanje u preduzeću.Moram da napomenem da je veliki deo vodovodne i kanalizacione mreze izgradjen samodoprinosima gradjana ,ne sredstvima vodovoda.ŠTA NA OVE NAJAVE ZADUŽENJA ČITAJ POSKUPLJENJA KAZU GRADJANI, NASTAVIĆE SA BUŠENJEM SOPSTVENIH BUNARA ,ŠTO SE UVELIKO I RADI. SA STANJEM U ''VODOVODU''bi trebalo da se pozabavi i lokalna samouprava''uprava''!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.