Komentara: 1
Pregleda: 1625

Grad u vlasti DS, DSS i DSVM

21.05.2010. u 20:47h
Izvor: Politika Online
Grad u vlasti DS, DSS i DSVM

Na političkoj sceni Subotice je i zvanično formirana nova vladajuća koalicija Demokratske stranke sa Demokratskom strankom Srbije i Demokratskom strankom vojvođanskih Mađara.

Nova raspodela političkih snaga usledila je šest meseci nakon što je raskinuta saradnja u lokalnoj vlasti između dva saveza - Za evropsku Suboticu, u čijem središtu je bio DS, i Mađarske koalicije koju je predvodio Savez vojvođanskih Mađara.

DSVM je u januaru ove godine napustio mesto predsednika Skupštine grada kao i pet mesta koja su imali u Gradskom veću. Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća Savez vojvođanskih Mađara ostao je i bez svojih članova u deset upravnih odbora javnih preduzeća i ustanova. U pet slučajeva zamenjeni su njihovi predsednici i zamenici predsednika upravnih odbora, a u 12 nadzornih odbora takođe su smenjeni predsednici, zamenici i članovi DSVM-a.

„U skladu sa dogovorima ojačana je okrnjena vladajuća većina sa predstavnicima DSS-a čiji članovi su ušli u upravne i nadzorne odbore i na taj način je u ovim telima ozvaničena nova koalicija. Demokratski savez vojvođanskih Mađara prihvatio je da učestvuje u skupštinskoj vlasti i predlog odbornika je da Slavko Parać iz DS-a bude predsednik Skupštine grada, a dr Čaba Šepšei, iz DSVM-a, potpredsednik", izjavio je nakon sednice Gradskog veća Saša Vučinić (DS), gradonačelnik.

U izjavi za „Politiku" dr Šepšei nije želeo ni da potvrdi niti da negira podatak da je on novi potpredsednik Skupštine grada, te da je ova stranka sa svoja četiri odbornika prihvatila da bude deo skupštinske većine.

Koalicija za evropsku Suboticu (DS, G17 plus i DSHV) od 67 mesta u lokalnoj skupštini ima 32 odbornika, a nakon raskida koalicije sa SVM (21) podršku za izglasavanje dobijao je uglavnom od šest odbornika DSS-a.

A. Isakov

----------------------------------------------------------

Milošević: DSS samo pomaže da grad funkcioniše

Rad parlamenta u Subotici bio je blokiran dve godine i grad praktično nije mogao da funkcioniše jer nikakve odluke nisu mogle da se donesu, objašnjava za „Politiku" Milovan Milošević, predsednik Izvršnog odbora DSS-a, odluku lokalnog odbora svoje stranke da stupe u savez sa DS-om i Demokratskom strankom vojvođanskih Mađara.

„Mi nemamo potpisan koalicioni sporazum sa vladajućom većinom već je reč o našem učešću u redovnom gradskom životu. Odluka DSS-a je u interesu građana, politike koju zastupa i specifičnost višenacionalne Subotice", kaže Milošević i podseća da je njegova partija potpisala oko sedamdesetak koalicionih sporazuma sa strankama vladajuće većine. To se, međutim, kako napominje, ne odnosi na generalni stav stranke.

J. C.

--------------------------------------------------------------

Đurišić (DS): Koalicija sa DSS-om postoji i u drugim opštinama

Ističući da lokalni odbori Demokratske stranke odlučuju s kim će da prave koaliciju, predsednik Izvršnog odbora DS-a Marko Đurišić napominje da je u svakoj opštini i gradu odnos političkih snaga i saradnja stranaka drugačija, i da je način na koji pojedine stranke rešavaju probleme građana drugačiji od grada do grada. „Ova koalicija nema veze sa odnosima stranaka na nivou Republike Srbije i verujem da je napravljena da bi mogli najefikasnije da se rešavaju problemi građana u Subotici. Jedino ograničenje koje stranka trenutno ima je da ne mogu da se prave koalicije sa Srpskom radikalnom strankom. Tako da ova koalicija sa DSS-om nije iznenađujuća i postoji u nemalom broju opština", kaže Đurišić za „Politiku".

B. B.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 13 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1625
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.