Komentara: 5
Pregleda: 2113

Grad Subotica stipendira deficitarna zanimanja

27.07.2023. u 16:41h
Izvor: Subotica.com
Grad Subotica, u okviru niza mera populacione politike, i ove godine stipendira đake koji su odabrali da se školuju za neko od deficitarnih zanimanja.
Grad  Subotica stipendira deficitarna zanimanja

Nedavno je raspisan Konkurs za dodelu stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola koji pohađaju smerove deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke trećeg stepena, koji je otvoren do 4. avgusta. Za razliku od ranije, 30 đaka umesto tri hiljade, dobijaće pet hiljada dinara tokom deset meseci.

- Od 2016. godine iz budžeta Grada izdvajamo sredstva za podršku i motivaciju srednjoškolaca koji su upisali trogodišnja zanatska zanimanja – kaže Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti. – Ono što je izmenjeno je da mogu da konkurišu oni koji prvi put upisuju prvi razred, da se ne bi desilo da konkurišu oni koji su ponavljali. To su zanimanja koja su deficitarna: bravar-zavarivač, moler, električar, vozač motornih vozila. To su zaista zlatne profesije koje nam nedostaju  a ovo je jedna vrsta podrške deci koja izaberu da upišu tu vrstu zanimanja, da ostanu ovde, u svom gradu. Ovo je vid pomoći učenicima, njihovim roditeljima, privredi i našoj državi Srbiji. Želimo da budemo spona između privrede i obrazivanja, to činimo i kroz podršku dualnom obrazovanju.

Grad  Subotica stipendira deficitarna zanimanjaUčenici uz popunjen obrazac prijave prilažu i odgovarajuću dokumentaciju: kratku biografiju, uverenje o upisu u srednju školu, fotokopiju svedočanstva o uspehu u osnovnoj školi, potvrdu o nezaposlenosti za roditelje, overenu izjava dva svedoka o broju članova domaćinstva, uverenje o ukupnom prihodu domaćinstva, dok je za ostvarivanje bodova po kriterijumu socijalno-ekonomskog statusa potrebna dokumentacija iz Centra sa socijalni rad.

Dodatne informacije o uslovima i načinu konkurisanja mogu se dobiti u Sekretarijatu za društvene delatnosti Gradske uprave na trećem spratu u kancelariji 305, te na telefon 626-883. 

Kompletan tekst Konkursa objavljen je na zvaničnom gradskom sajtu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 6 dana
Komentara: 5
Pregleda: 2113
Povezane teme

stipendiranje

jasmina stevanović

deficitarna zanimanja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.