Komentara: 6
Pregleda: 1724

Grad povećao izdvajanja za košenje ambrozije - biće tretirano čak 30 hektara

04.08.2023. u 17:16h
Izvor: Vojvodinauzivo.rs
Tokom avgusta, parložna trava na javnim površinama biće pokošena, a zahvaljujući povećanju sredstava koja se iz budžeta izdavajju za ovu namenu, ove godine biće tretirano čak 30 hektara. Istovremeno, lokalna samouprava apeluje na građane da i na privatnim posedima suzbijaju ambroziju.
Grad povećao izdvajanja za košenje ambrozije - biće tretirano čak 30 hektara

Polen ove korovske biljke štetno utiče na zdravlje stanovništva. Za tretiranje ambrozije, Grad je  ove godine, pored 700 hiljada dinara, koliko je izdvajano u prethonom periodu, izdvojio dodatnih 2.5 miliona dinara, pa umesto košenja dosadašnjih 3 hektara javnih površina u dva kruga, može pokositi ukupno 30 hektara javnih površina. Kako ističe Radoslav Vukelić, Sekretar sekretarijata za komunalne poslove, plan je da se jednim košenjem suzbije parložna trava. 

 - U ovom periodu će se krenuti sa košenjem ambrozije, iz prostog razloga što je potrebno da budu i vremenski uslovi dobri, a da se to uradi pre samog cvetanja ili puštanja polena, kako bi imalo efekta u suzbijanju iste, tako da će se u narednim sedmicama krenuti sa tim – kaže Vukelić.

Grad povećao izdvajanja za košenje ambrozije - biće tretirano čak 30 hektaraKako je košenje parložne trave regulisano gradskom Odlukom o javnim i zelenim površinama to znači da se tretiraju samo javne površine. Grad nema ingerencije da ulazi na privatne posede i da sanira ambroziju u napuštenim kućama i objektima. Zato lokalna samouprava apeluje na građane da održavaju deo zelenih površina u dužini svojih objekata i na taj način doprinesu u sprečavanju širenja parložne trave. 

 - Tu se pre svega misli na travnjake, a kad kažemo u urednom stanju misli se i na tretiranje zelenih površina, što se tiče košenja običnih travnjaka, grmlja i ostalog ukrasnog cveća ako imaju, a svakako da ne dopuste korovu da se razvija, tj. ambroziji. Naravno nadamo se da su svi dovoljno svesni da u svojim dvorištima ne zapuštaju travnate površine da bi se mogla razviti ambrozija, jer to ugrožava i komšiluk i njihovo zdravlje - zaključuje Vukelić.

U slučaju da primete parložnu travu, građani slučaj mogu da prijave Komunalnoj miliciji ili Komunalnoj inspekciji, ali isključivo ako se radi o javnoj površini.

Izvor: Vojvodinauzivo.rs
Postavljeno pre 9 meseci i 2 nedelje
Komentara: 6
Pregleda: 1724
Povezane teme

ambrozija

radoslav vukelić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.