Komentara: 0
Pregleda: 2250

"Grad demona", predstava pozorišta "Deže Kostolanji" najbolja na Festivalu u Podgorici

17.09.2013. u 10:06h
Najbolja predstava Festivala internacionalnog alternativnog teatra (FIAT), koji je sinoć završen u Podgorici, je "Grad demona", koju su u režiji Andraša Urbana izveli Teatar "Kosztolanyi Dezso" i MASZK iz Subotice. U obrazloženju odluke, žiri FIAT-a je ocenio da "Grad demona" "apsurdu svakodnevnog odnosa prema Drugom prilazi začudnom scenskom estetikom, pokušavajući teatarskim sredstvima da nadigra grotesknu stvarnost kojom je okružen".
"Grad demona", predstava pozorišta "Deže Kostolanji" najbolja na Festivalu u Podgorici

Najbolja predstava Festivala internacionalnog alternativnog teatra (FIAT), koji je preksinoć završen u Podgorici, je "Grad demona", koju su u režiji Andraša Urbana izveli Teatar "Kosztolanyi Dezso" i MASZK iz Subotice.

U obrazloženju odluke, žiri FIAT-a je ocenio da "Grad demona" apsurdu svakodnevnog odnosa prema Drugom prilazi začudnom scenskom estetikom, pokušavajući teatarskim sredstvima da nadigra grotesknu stvarnost kojom je okružen".

"Istovremeno, punokrvni izdanak političkog teatra i maštoviti, zaigrani beg u introspekciju, 'Grad demona' ističe se u ovogodišnjem festivalskom kontekstu kao predstava koja bešavno spaja vlastiti beskompromisni etički program sa estetskim probojima prema novom", navodi se u obrazloženju i dodaje da novo delo Andraša Urbana više od svih drugih ovogodišnjih radova uspeva da bude "zlostavljano dete svog vremena i tačno određenog prostora, i upravo se zbog toga nameće kao najbolja predstava Festivala".

"Grad demona", predstava pozorišta "Deže Kostolanji" najbolja na Festivalu u Podgorici

Preciznost rediteljskog rukopisa

Žiri je Urbanu jednoglasno dodelio nagradu za najbolju režiju, "za preciznost rediteljskog rukopisa i postizanje kompaktnosti u saodnosu različitih teatarskih elemenata, u rasponu od likovnih do olfaktivnih".

Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2250
Povezane teme

andraš urban

pozorište deže kostolanji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.