Komentara: 0
Pregleda: 2529

Gost druge "Politee" dr Dubravka Stojanović

24.04.2010. u 19:00h
Izvor: RTV Yueco
<p>Sinoć je na Otvorenom univerzitetu održana druga tribina pod nazivom Politea. Na tribini je predstavljena knjiga dr Dubravke Stojanović "Kaldrma i asvalt- urbanizacija i evropeizacija Beograda 1890- 1914". O knjizi je pored autorke govorio Mirko Grlica, istoričar i kustos Gradskog muzeja iz Subotice. Urednik i moderator tribine bio je Du&scaron;an Torbica.</p>
Gost druge "Politee" dr Dubravka Stojanović

Dubravka Stojanović je vanredna profesorka na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Predstavnica je prekretničke nacionalne škole istorijskog mišljenja. Ona smatra da bi istorijski radovi uvek trebalo da imaju konotaciju angažovanog intelektualnog dela.

Autorka ističe da problemi partijske države, nedostatka konsenzusa oko pitanja o usmerenju države (za i protiv Evropske unije), kapitala vezanog za političku elitu, u našem društvu imaju dugu istoriju. Problem onemogućavane evropeizacije po njenim rečima nije savremen, on stupa upravo iz nacionalne istorije i, kao takav, simptom je nezrelosti političke kulture. U knjizi o urbanizaciji i evropeizaciji Beograda od 1890.-1914. dokumentovanim prilozima dokazuje da je tada kao i danas, sistem upravljanja javnim poslovima bio neracionalan, neefikasan i netransparentan. Iznosi brojne živopisne podatke, kao na primer da je rasprava oko uvođenja kanalizacionog sistema trajala celih 35 godina, i da je struja, preko reda, uvedena 20 godina pre kanalizacije. I dalje su po njenim rečima, savremeni problemi kao što su problem urbanističkog haosa i divlje gradnje, to da se ulice raskopavaju dva puta da bi se uradile dve stvari i da svaka nova vlast poništava rezultate one prethodne.

Problem sputane evropeizacije, Dubravka Stojanović vidi u rigidnom stavu elite, nedostatku političke kulture, sprečavanju slobodnog kapitala i u svemoći vlasti. Svemoć vlasti koja je u Srbiji decenijama unazad bila smenjiva isključivo nasilnim, vanparlamentarnim putem, stvorila je i odnos prema vlasti i odnos na vlasti koji nije u službi građana.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2529
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.