Komentara: 69
Pregleda: 11651

Gospodin Pastor i “balkanizacija”

20.10.2012. u 21:10h
Ko je, silom prilika, mogao da prati politička istupanja gospodina Pastora-starijeg, mogao je da primeti da je svako pominjanje Balkana i „balkanizacije“ kod ovog političara u krajnje negativnom kontekstu.
Gospodin Pastor i “balkanizacija”

Hteo on to ili ne, Balkan je kolevka tri civilizacije koje su duboko ostavile traga na trijumfalni pohod zapadnoevropskih vrednosti. Od Antičke Grčke, preko Vizantije do Otomanskog Carstva, sve je počinjalo i završavalo se na Balkanu. Vrednosti antičke kulture prisutne su duboko u osnovama zapadnoevropskog obrazovanja, umetnosti i arhitekture. Stoga mi je nerazumljiv ovaj gadljiv odnos prema ovom geografsko-istorijskom i kulturnom prostoru.

Grčki Partenon bio je uzor nekadašnjim graditeljima subotičkog Pozorišta za čije se rušenje tako zdušno zalagala partija gospodina Pastora. Možda u želji da zatre sve tragove Balkana?

Nema grada koji nije morao da žrtvuje nešto od svoga nasleđa u užem, a pogotovu širem jezgru kako bi obezbedio bulevare – žile kucavice za svaki moderan i prosperitetan grad. Novi Sad je pravi primer ove žrtve. Cela nekadašnja Jevrejska ulica je zbrisana i čitava desna strana Bulevara Oslobođenja. Ipak, Novi Sad danas ima široki izlaz na Dunav i urbanu konfiguraciju pravog velegrada.

Naravno da sam daleko od toga da zagovaram brisanje tragova „duhovnosti, svakodnevice, istorije...itd našeg srednjeevropskog grada“, ali što se tiče negovanja provincije i provincijalizma, pa nisu li naši najčuveniji sugrađani baš ukazivali na pogubno dejstvo ovog društvenog fenomena od Kostolanjija do Danila Kiša, Radomira Konstantinovića.

Nažalost, po mnogo čemu što se videlo i čulo od pojedinih Subotičana u Velikoj većnici gradske kuće, pre neki dan, zaista je ovaj skup bio dokaz trijumfa filozofije palanke. Mislim da je uloga struke da argumentima spreči kolektivnu histeriju. Uloga političara, pogotovo tako visokog pokrajinskog funkcionera, je da tu histeriju dodatno ne podgreva.

Konačno, kao Predsenik Skupštine APV koja reprezentuje sve građane jedne regije, od kojih preko 80% vodi poreklo baš sa tog Balkana, trebalo bi da takav Predsednik ima malo veći senzibilitet za kvalifikacije prostora sa kojeg ti građani potiču.

Ljubica Kiselički, profesor

Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 69
Pregleda: 11651

Povezane vesti

Povezane teme

Ljubica Kiselički

ištvan pastor

generalni urbanistički plan

prostorni plan subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.