Komentara: 7
Pregleda: 4646

Godišnjica smrti Ivana Sarića

23.08.2018. u 19:40h
Izvor: Subotica.com
Na današnji dan, pre 52 godine, preminuo je naš sugrađanin, pionir vazduhoplovstva Ivan Sarić (1876-1966).
Godišnjica smrti Ivana Sarića

Ivan Sarić je u mnogo čemu bio daleko ispred svog vremena. Voleći brzinu najpre se bavio biciklizmom, potom trkama na motorima, pa automobilima. U svakom sportu osvajao je medalje na takmičenjima širom Evrope. Međutim, u istoriju našeg grada, ali i cele Evrope, ušao je kao čovek koji je ostvario Ikarov san i to samo nepunih sedam godina posle čuvenog leta braće Rajt u Francuskoj.

Jak, neprijatan vetar i oblačno i hladno vreme nisu osujetili želju skoro sedam hiljada Subotičana da te nedelje, 16. oktobra 1910. godine, dođu na Gradski hipodrom na Halaškom putu i budu svedoci događaja o kome će brujati cela Evropa.

Godišnjica smrti Ivana Sarića

Na sredini terena stajao je Ivan Sarić, a pored njega letelica, koja se do tada mogla videti samo na fotografijama engleske i francuske štampe. Usledio je muk. Avion je poleteo, vinuo se na visinu od 30 metara i tako obišao ceo krug oko hipodorma.

- Osećaj da sam pobedio vazduh, da sam nad najvišom kućom u Subotici, da ću vremenom stići još više pod oblake, to su osećaji koji se ne mogu izraziti, to samo jednom čovek oseća u životu – rekao je uzbuđeno Sarić neposredno posle uspešnog sletanja.

Subotičanin je toga dana otvorio prvu stranicu istorije vazduhoplovstva u našoj zemlji.

Sarićeva interesovanja za avijaciju vezana su za leto 1909. godine, kada je boraveći u Francuskoj bio u prilici da vidi avion Luja Blerioa, neposredno pre no što će ovaj poleteti preko Lamanša do Engleske. Hroničari tvrde da je tajno fotografisao letelicu i čim se vratio kući, počeo rad na gradnji svog aviona. I to u podrumu porodičnog doma. Koristio sve što mu je došlo pod ruku - točkove bicikla, delove klavira, staru baštensku stolicu, kacu za mleko, koja je služila kao rezervoar za gorivo.

Godišnjica smrti Ivana Sarića

Iako je podsećao na Bleriov, Sarićev avion je bio originalno delo. Laganu Bleroovu konstrukciju krila od bambusa, zamenio je mnogo težom drvenom, a kao novinu uvodi krilca, koja su mu omogućila da kontroliše avion pri nagibu.

„Sarić jedan“, kako je nazvana letelica, bio je jednokrilac sa rasponom krila od osam i po metara i trupom dugim sedam i po metara. Sistem upravljanja avionom putem pomeranja krajeva krila, Sarić je prevazišao postavljanjem elerona pričvršćenim šarkama za krajeve krila. Drvena rešetka spojena okovima i žicama bila je osnova trupa aviona, dok se stajni trap završavao točkovima motocikla. U pilotskoj kabini je učvrstio stolicu od pletenog pruća i ugradio ručicu za gas. U njemu je bio trocilindrični motor „anzani“ od 25 konjskih snaga.

Početkom 1910. radovi su okončani a jedini svedoci njegovog strpljivog rada i uspeha bili su dva stolara i supruga Irena.

Da se vine pod oblake Sarić je prvi put pokušao u proleće 1910. godine, ali se taj let neslavno završio jer, po njegovim rečima, pomoćnice koje su držale rep aviona nisu imale donji veš.

- Pri poletanju, motor aviona ispustio je veliku vazdušnu struju, koja je podigla suknje mojim pomoćnicama. One su u trenu pustile avion i pridržale suknje, a ja u letilici sam se samo nasadio na nos - zapisao je Sarić.

Ono što nije uspeo na proleće, uspeo je na jesen na hipodromu kraj „Zorke“.

- Svakome je poznato da se i jedan sinak bunjevačke nane već odavno bavi idejom letenja. Načinio je svojeručno leteći stroj, te već više meseci pravi pokušaje. Sada mu je već pošlo za rukom uzleteti, pa se već više kilometara vozio u vazduhu u jedan mah.  – izvestio je subotički mesečnik „Neven“.

Domaća i evropska štampa Sarićev uspeh ispratila sa velikom pažnjom i, reklo bi se, uobičajenim preterivanjem.

Ali umesto da uživa u slavi, odmah po izvedenom letu, Sarić je krenuo u konstriše novu letelicu.Počinje da radi na avionu „Sarić dva“, ali do njega ipak nije došlo.

Iako je završio trgovačku akademiju i radio u opštini kao poreski činovnik, Sarić je bio veoma inventivan, pa je uz pomoć zanatlija prvi napravio petocilindrični motor, a potom i keramičke svećice Do Prvog svetskog rata radio je na konstruisanju desetocilindričnog motora od sto konjskih snaga, koji bi bio sposoban da pokreće avione na večim visinama. Paralelno sa avionima, Sarićeva razmišljanja išla su u pravcu konstruisanja helikoptera o čemu svedoče makete u beogradskom Muzeju vazduhoplovstva, gde se nalazi i originalni, prvi avion koji je poleteo sa tla današnje Srbije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 4646
Povezane teme

ivan sarić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.