Komentara: 9
Pregleda: 12453

Godišnji odmor – pravo koje se često uskraćuje

24.07.2017. u 17:25h
Izvor: TV Subotica
Jedno od osnovnih prava iz radnog odnosa je pravo na godišnji odmor. Koji je najmanji broj dana, a koji najveći, i šta kada poslodavac ovo pravo uskrati?
Godišnji odmor – pravo koje se često uskraćuje

Sezona godišnjih odmora za 2017. godinu uveliko je počela. Mnogi Subotičani požurili su da iskoriste svoje pravo na odmor, a neki su i na kolektivnim godišnjim odmorima.

- Moj gazda je jako korektan. Još danas sam na godišnjem, sutra počinjem da radim. Četiri nedelje godišnjeg su bile lepe, ali su i brzo proletele - kaže kroz osmeh jedan sugrađanin.

- Trenutno sam na kolektivnom godišnjem odmoru. Deset dana leti, i oko božićnjih i novogodišnjih praznika ostatak - kaže mlađi Subotičanin, koji radi u jednoj od kompanija u Slobodnoj zoni.

- Kada naše gazde idu na godišnji i mi ostali zaposleni idemo, i tokom leta i tokom zime - dodaje jedna devojka.

Minimalni godišnji odmor, na koji svaki zaposleni ima pravo, jeste 20 radnih dana, kako stoji u Zakonu o radu. Veći broj dana po različitim osnovama reguliše se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili samim ugovorom o radu, objašnjava predsednik Saveza samostalnih sidikata u Subotici, Milan Popović. On napominje da je sve više onih poslodavaca koji se drže tih minimalnih 20 dana.

- Poslodavac mora da da godišnji odmor, ali zaposleni mora da se prijavi, da podnese zahtev za korišćenje godišnjeg odmora, kao i kada želi da ga koristi. Zaposleni ima pravo da koristi godišnji odmor iz dva dela – prvi deo do kraja godine, i drugi do 30. juna sledeće godine. Ima i situacija da zbog prirode posla godišnji ne može da se koristi, onda poslodavci ponude da se plati nekorišćenje, ali to je isključivo na bazi pismenog sporazuma između zaposlenog i poslodavca - pojasnio je Popović.

Ima i slučajeva kada poslodavci ne dozvoljavaju korišćenje godišnjeg odmora. U tom slučaju, savetuju u Sindikatu, radnici treba da se obrate predsedniku sindikata, ukoliko je organizovan u kompaniji, ili inspekciji rada. Problem koji se pre javljao isključivo u privatnim firmama, sada je sve češći u javnim ustanovama i preduzećima, naročito nakon racionalizacije, a povećava se i broj zaposlenih koji se obraćaju Sindikatu upravo zbog uskraćivanja prava na godišnji odmor.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 12453
Povezane teme

savez samostalnih sindikata subotice

odmor

letnja sezona

godišnji odmor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.