• Pregleda: 1536

Glumac Brajan Koks dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka"

Nagradu "Aleksandar Lifka", koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu, pored velikana Radeta Šerbedžije, ove godine će primiti cenjeni evropski i holivudski glumac Brajan Koks.
Glumac Brajan Koks dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka"

Glumac Brajan Koks (Brian Cox) rođen je 1946. godine, u škotskom gradu Dandi. Od 1965, kada je počela njegova profesionalna karijera, menjao je pozorišne scene, igrao klasike i razvijao svoj talenat, a uz napredovanje u teatru, osvajao je televiziju i film.

Na filmu je debitovao kao Lav Trocki, u biografskoj drami "Nikolaj i Aleksandra" o poslednjoj ruskoj carskoj porodici. Pažnju na svoj talenat skrenuo je filmom "Lovci na glave", tumačeći lik serijskog ubice Hanibala Lektora. Sa Loučem je snimio "Skriveni raspored" i bio deo hit filmova "Rob Roj" i "Hrabro srce" u režiji Mela Gibsona. Sa Morganom Frimenom je igrao u "Lančanoj reakciji" i "Poljubi devojke", dok je sa Danijelom Dej-Luisom u "Bokseru".

Krajem devedesetih i početkom 21. veka, snima po tri do četiri filma godišnje, uglavnom za američke producente i holivudske studije. Pažnju publike i kritike privukla je serija "Nirnberg", u kojoj je igrao Hermana Geringa i za tu ulogu osvojio "Emi" nagradu i nominaciju za Zlatni globus.

U nizu negativaca koje je Koks često igrao u karijeri, ističe se Agamemnon u spektaklu "Troja", a bio je i Vilijam Strajker u "Iks-ljudi 2". Igrao je kod Vudija Alena i Dejvida Finčera u filmu "Zodijak" i tumačio lik ruskog špijuna Ivana Simonova u akcionoj komediji "Opasni penzioneri".

Pre osam godina, Koks je boravio u Srbiji. U Beogradu je snimao rediteljski debi glumca Rejfa Fajnsa "Koriolan". Gledali smo ga i u "Planeti majmuna: početak", a prošle godine odigrao je jedan od najvećih izazova u svojoj dosadašnjoj filmskoj karijeri, britanskog premijera Vinstona Čerčila u drami "Čerčil Džonatana Teplickog".

Brajan Koks biće gost predstojećeg 25. Festivala evropskog filma Palić, koji će se održati od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici, tokom kojeg će mu prestižna nagrada "Aleksandar Lifka" biti uručena.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Murgatrojd Odgovori
u Troji je zaista bio izvanredan! Zasluzena nagrada!
USA citizen Odgovori
Sjajno.Sve pohvale za one koji ne dozvoljavaju da Subotica potone!
mareee Odgovori
Obozavam ovog glumca, narocito u komedijama. Obavezno dolazim!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.