Komentara: 0
Pregleda: 2653

Ginekološka endoskopija za procenu stepena neplodnost

22.10.2010. u 14:20h
Izvor: RTV Yueco
<p>&bdquo;Ginekolo&scaron;ka endoskopija za procenu stepena neplodnosti" naziv je zajedničkog projekta Univeziteta u Segedinu i subotičke Op&scaron;te bolnice. Projekat je deo IPA prekograničnog programa. Ukupan iznos budžeta projekta je 302 000 eur, od čega je na strani Op&scaron;te bolnice 129 000 eura.</p>
Ginekološka endoskopija za procenu stepena neplodnost

Kao lider u oblasti ginekološke endoskopije u Srbiji, Odeljenje ginekologije subotičke Opšte bolnice izabrano je kao partner u projektu čiji je cilj da ispita i proceni probleme neplodnosti pomoću ginekološke endoskopije. Minimalna invazivna hirurgija zastupljena je sa više od 50 odsto u subotičkoj Bolnici, što je znatno više u odnosu na ostale bolnice.

U okviru realizacije projekta obe institucije će kupiti medicinska sredstva, koja će oko 20 odsto povećati njihov kapacitet. Sredstva iz IPA programa biće iskorišćena za nabavku laparaskopskog stuba, virtuelnog simulatora i trenažera koji će služiti za obuku kadrova. Planirano je da bude organizovano i 4 stručna seminara na ovu temu.

Problem neplodnosti pogađa od 15 do 20 odsto parova iz Mađarske i Srbije. Realizacija ovog projekta treabalo bi da poveća broj intervencija, a time i natalitet. Značaj projekta bio je presudan pri odobravanju sredstava, te je subotička Opšta bolnica jedina medicinska ustanova u Vojvodini čiji je projekat odobren.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2653
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.