Komentara: 6
Pregleda: 3603
Foto

Gimnazijalci pripremali zdrave mafine

18.10.2022. u 12:15h
Izvor: Subotica.com
U Gimnaziji "Svetozar Marković" upriličen je bazar zdrave hrane u okviru kog su učenici ove škole pripremali mafine od zdravih sastojaka.
Gimnazijalci pripremali zdrave mafine

Mafini od spanaća, ovsenih pahuljica, banana, spelte i drugih zdravih namirnica, posluženi su juče u Gimnaziji "Svetozar Marković", a u okviru obeleževanja oktobra - meseca pravilne ishrane. 

Đaci su pripremali slatke i slane mafine od zdravih sastojaka. Ideja je da mladi razumeju da postoje zdravije varijante peciva, da to mogu sami da pripreme i ponesu u školu kao zdravu užinu - poručila je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.

Gimnazijalci pripremali zdrave mafine

Svi gimnazijalci učestvovali su u bazaru zdrave hrane, neki su bili u ulozi kuvara, a neki u ulozi degustatora.

- Iz svakog odeljenja po 3 đaka je učestvovalo u pripremi mafina, dok su njihovi drugari iz škole imali priliku da probaju slatke i slane varijante. Bazar je bio dobra prilika da shvate da se užina može doneti i od kuće To je upravo ono na šta im mi skrećemo pažnju, da treba češće donose hranu pripremljenu kod kuće, a ređe da kupuju užinu oko škole - navodi Milena Kanzel, profesorka biologije u ovoj srednjoj školi.

Gimnazijalci pripremali zdrave mafine

U okviru obeležavanja Svetskog dana hrane, lekari Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje organizovali su niz edukativnih seminara za srednoškolce.

Jako nam je važno da oni razumeju koje pogodnosti nosi pravilna ishrana i da, ukoliko se ne hrane zdravo, promene navike u ishrani, jer su mladi i mogu da naprave pozitivne promene. Na pitanje šta je pravilna ishrana gotovo svi srednjoškolci daju tačne odgovore, što znači da su upoznati sa osnovnim postulatima zdrave ishrane. Uprkos tome, činjenica je da ih ne primenjuju, jer na pitanje da li su doručkovali pre dolaska u školu, tek trećina njih daje potvrdan odgovor - objašnjava dr Kosić Bibić.

Gimnazijalci pripremali zdrave mafine

Gimnazijalac Miloš Tomić, jedan je od onih srednjoškolaca koji principe pravilne ishrane primenjuje svakodnevno.

Gimnazijalci pripremali zdrave mafine

Smatram da se hranim zdravo. Imam raznovrsnu ishranu uz upotrebu dosta voća i povrća. Uz to sam i sportista, pa imam i svakodnevne fizičke aktivnosti - kazao je Tomić.

Izvor: Subotica.com
Bazar zdrave hrane Bazar zdrave hrane Bazar zdrave hrane Bazar zdrave hrane Bazar zdrave hrane Bazar zdrave hrane Bazar zdrave hrane Bazar zdrave hrane
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3603
Povezane teme

gimnazija svetozar marković

nada kosić bibić

bazar zdrave hrane

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.