• Pregleda: 1552

Gerontološkom centru više od 15 miliona dinara za projekat energetske efikasnosti

Sredstva će se utrošiti za sanaciju objekta službe "Otvorena zaštita" i gerontološkog kluba "Centar 2", gde će se zameniti komplentna PVC stolarija, krovni pokrivač i postojeća rasveta LED rasvetom, a uradiće se i termoizolacija objekta, kao i uvođenje toplotnih pumpi čime će se rešiti problem grejanja.
Gerontološkom centru više od 15 miliona dinara za projekat energetske efikasnosti

Kao jedna od prvih ustanovama u našoj zemlji, Gerontološki centar u Subotici je još 2001. godine započeo s realizacijom projekata koji su imali za cilj uštedu energije i podizanje novoa energetske efikasnosti, a do 2018. godine preko projekata je povučeno čak 99,5 miliona dinara, na šta su, kako je istakao direktor dr Nenad Ivanišević, veoma ponosni. 

- Realizovani projekti pokrivali su sve aspekte energetske efikasnosti, od pasivnih mera kao što su termoizolacija fasade, krovova, prozora, podova, preko projekata koju su bili usmereni na tranziciju prema savremenim energentima, počevši od gasifikacije prema uvođenju obnovljivih izvora energije, poput agropeleta i solarne energije, pa sve do uvođenja štedljive rasvete i instalacije toplotnih pumpi - rekao je Ivanišević, dodajući da Geronotološki centar trenutno realizuje nekoliko projekta u cilju podizanja energetske efikasnosti, a čija je vrednost više od 16 miliona dinara. - Sa prethodnih 99,5 miliona  dinara, to čini više od 115 miliona dinara koje je naša ustanova povukla za 18 godina apliciranja na projekte, što je rezultat na koji smo izuzetno ponosni.

Novi projekat energetske sanacije službe "Otvorena zaštita" i gerontološkog kluba "Centar 2", većinski finansira Ministarstvo rudarsta i energetike sa nešto više od 10 miliona dinara, dok lokalna samouprava učestvuje sa oko 4,5 miliona dinara. Prema rečima prof. dr Stevice Deđanski, državnog sekretara resornog Ministarstva, na poziv koji je trajao mesec dana prijavilo se preko 60 lokalnih samouprava, što je napredak u odnosu na prethodne godine, kada je bilo svega jedan do dva projekata više nego što je potrebno.

- U periodu od 2014. do 2017. godine, urađeno je samo 39 objekata u lokalnim samoupravama, čime je ostvarena ušteda energije za oko 9,4 miliona kilovat časova godišnje, dok je emisija ugljen-dioksida smanjena za oko 1800 tona. Trenutno je u toku realizacija budžetskog fonda iz 2018. godine, kada je 14 projekata dobilo sredstva, a procenjena ušteda energije iznosi oko 2,3 miliona kilovat časova godišnje, dok će se emisija ugljen-dioksida smanjiti za oko 1200 tona. Ove godine smo imali tri puta veći budžetski fond nego prošle godine, što pokazuje da su i lokalne samouprave postale svesne da treba zajednički da radimo na unapređennju energetske efikasnosti, a Grad Subotica svakako jeste jedna od njih - objasnio je prof. dr Deđanski.

Kako je istakao Slavoljub Arsenijević, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u svetu za ove namene ima novca, ali nedostaju dobri i kvalitetni projekti, te da je Subotica jedna od svega devet lokalnih samouprava u Vojvodini koja ima energetskog menadžera, dok bi trebalo da ih ima najmanje 35 lokalnih samouprava.

- Zahvaljujući tome, ne postoji nijedan konkurs koji je raspisan, a da Gerontološki centar nije imao svoj predlog za povlačenje sredstava. Međutim, ne radi se samo o tome da se konstantno konkuriše, nego da se za svaki od tih projekata uradi pregled, izveštaj i opravdaju sredstva. Gerontološki centar već 10 godina konstantno povlači sredstva, realizuje, opravda, povlači nova sredstva i nisam siguran da li imaju još objekata za koje bi mogli da konkurišu u narednom periodu - našalio se Arsenijević.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
Petar Odgovori
Nema Ilije na konferenciji za štampu.
Ingar Odgovori
Ja sam se vec uplasio da ga ove nedelje necemo videti! Mozda da stavite jednu kameru, kao one sto imate na trgu, u njegovu kancelariju, pa da covek ima stalno prisustvo u medijima?
NN
Hahah dobar si
NN
Nemoj im davati ideje, i ovako su...
Milan024 Odgovori
I na kraju, Dzej !!!!!!
Canada Odgovori
Hahaha,kakav lik je Džej . Obožavam ga,ni trunke obraza nema :) :)
Uvek u pravu Odgovori
Čuvajte penzionere kao zenicu oka svog, trebaće vam da odrade svoju obavezu kao sad u nedelju koja je za nama. Što u nekim školama otpada malter i komadi tavanice nije bitno. Ti mladi izdajnici će najverovatnije preko granice čim dobiju pasoš a vama ostaje verna armija navijača 68+.
XY
Po tebi ih treba ostaviti da skapavaju i umiru u bedi i mukama. Kako te samo nije sramota.
As Odgovori
Ilija otišao da se brčka... Mene mnogo više zanima šta će Aleksić N. ovde??? Apsolutno nije njen resor a večito je uz Džeja...
Uvek u pravu Odgovori
Po meni im treba obezbediti najbolje uslove za život, vratiti im deo otete penzije i zabraniti im da glasaju.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.