• Pregleda: 4613

Gerontološki centar Subotica - ostvareno do 2013. godine

Gerontološki centar Subotica, ustanova je socijalno- zdravstvenog karaktera institucionalnog i vanistitucionalnog tipa. Ono što ovu Ustanovu svrstava u najbolju u zemlji je sigurno to što svoje delovanje ne vezuje za samo jedno polje, nego se kroz projekte i saradnju usavršava i svoje usluge podiže na više nivoe.
Gerontološki centar Subotica - ostvareno do 2013. godine

Shodno sferom delovanja, Gerontološki centar Subotica okuplja penzionere kako sa teritorije Subotice, tako i one koji iz drugih opština dolaze u neki od tri domska objekta da tu provedu svoje treće životno doba. Glavni moto je da Gerontološki centar Subotica nikako nije kraj već jedan novi početak.

Smeštaj u domovima poboljšan je prošle godine kroz projekte, kao što su: Regionalni centar za edukaciju, prevenciju oboljenja i fizikalnu rehabilitaciju pacijenata obolelih od cerebrovaskularnog insulta i multipleks skleroze, Postavljanje termoizolacije, Postavljanje podnih obloga, Postavljanja sistema za dojavu požara, projekat pod nazivom Iskoristite prirodne resurse, kao i Sunčevom energijom do zadovoljstva korisnika usluga. Svi projekti imali su za cilj da poboljšaju uslove stanovanja u domovima.

Osim toga, prošle godine je usvojen Pravilnik o licenciranju stručnih radnika, kojim su svi stručni radnici dobili licence, a koji se nastavlja kontinuiranom edukacijom i prikupljanjem bodova. Isto tako, stipendirano je školovanje zaposlenih putem formalnih oblika osposobljavanja, koje podrazumeva ranije odobrene i započete edukacije. Na taj način radnici su stekli zvanje strukovna medicinska sestra i zvanje Bečelor na Fakultetu za uslužni biznis. Protekle godine je otpočeo i postupak licenciranja stručnih radnika socijalne zaštite, te su licencu stekli direktor Ustanove, pravnik, četiri socijalna radnika, dva psihologa i andragog.

Sve ovo je u bliskoj vezi sa kvalitetnijom socijalnom uslugom za korisnike. Radnici se stalno usavršavaju i svoj posao obavljaju stručno, prateći najnovije trendove u oblasti socijalne zaštite.

U sklopu službe Otvorena zaštita Gerontološkog centra Subotica, uslugu Pomoć u kući prošle godine koristilo je 712 korisnika sa 50.807 sati. Negu u kući, koju sprovode medicinske sestre, je u 33.828 sata koristilo 434 lica. Obe usluge zabeležile su porast u odnosu na 2012. godinu, a na listi čekanja za uslugu Pomoć u kući je 31.12.2013. bio 173 korisnika.

U sklopu Gerontološkog centra Subotica, službe Otvorena zaštita, postoji deset gerontoloških klubova: klub Centar I, klub Centar II, klub Bajnat, klub Kertvaroš, klub Prozivka, klub Zorka, klub Bajmok, klub Novi Žednik, klub Mala Bosna i klub Đurđin. Broj članova Gerontoloških klubova u prošloj godini je 6.780, što je oko 12% više nego 2012. godine.

U okviru Gerontoloških klubova postoje usluge ručka, masaže, pedikira, frizera, kao i pranja i peglanja veša. Sve usluge beleže porast srazmerno i porastu broja članova. Tako da je prošle godine prodato 44.381 ručak za članove kluba.
Psihološko savetovalište, počelo je sa radom marta prošle godine u sklopu Gerontološkog kluba Kertvaroš. Dva puta nedeljno psiholog obavlja razgovore sa članovima klubova ili članovima njihovih porodica.

Isto tako, osnovan je i Dnevni centar i savetovalište za osobe obolele od demencije gde psiholog vodi radionicu i obavlja razgovore sa članovima porodice osoba obolelih od demencije. Broj održanih grupa je 78 zaključno sa 31.12.2013.

Zdravstvene usluge koje se pružaju u okviru Gerontološkog centra Subotica su: specijalistički pregled fizijatra, davanje injekcija, plasiranje urinarnog katetera, ispiranje telesnih šupljina, plasiranje i održavanje IV kanile, održavanje- nega stoma, ishrana preko nazogastične sonde, terapija bioptron lampom, kolektivne vežbe, elektro terapija, laser terapija, parcijalna masaža, parafino masaža i kompresivna vakuumska terapija. Usluge ove vrste su u odnosu na 2012. godinu doživele veliki rast, tako da je broj usluga fizikalne medicine i rehabilitacije 2013, bio 21.404, dok je 2012. 17.641. Ukupno je broj zdravstvenih usluga prošle godine veći za 53,35% u odnosu na 2012. godinu, i on je 94.189 pruženih usluga.

Prošle godine je uspešno završen i drugi audit za uspostavljanje sertifikovanog sistema HACCP i ISO.
Saradnja Gerontološkog centra Subotica ostvarena je sa udruženjem Terras, Otvorenim Univerzitetom Subotica, Politehničkom školom Subotica, Ustanovom za obrazovanje odraslih Socijalno- edukativni centar Banja Luka i sa ženskim odbojkaškim klubom Spartak. Svaki od protokola saradnje potpisan je na obostranu korist i primer je društveno odgovornog delovanja.

Predstavnici Gerontološkog centra Subotica protekle godine bili su gosti na otvaranju Dnevnog centra za mentalno obolelu decu u Budimpešti u okviru ustanove Trezeno, kao i na otvaranju Centra za negu i pomoć u kući Crvenog krsta opštine Tuzla, pod pokroviteljstvom Švajcarskog crvenog krsta. Čast da budu gosti zaslužili su kao dobri domaćini koji su nesebično pružili znanje i ideje koje su ranije stekli i podelili ih sa svojim kolegama. Ranije su Gerontološki centar Subotica posetili predstavnici Ustanove za obrazovanje odraslih Socijalno- edukativni centar iz Banja Luke, kao i prestavnici Švajcarskog crvenog krsta Tuzle.

Projekti koje je Ustanova sprovela a za cilj imaju da na određeno zaposle nophodne kadrove su Stručna praksa i Javni radovi (Nove tendencije u služni vaninstitucionalne zaštite, Društvena odgovornost u funkciji pomoći najstarijim sugrađanima) preko Nacionalne službe za zapošljavanje, projekat Seoski domaćini preko Pokrajinskog Sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, i projekat Javni radovi (Radnim angažovanjem do inkluzije osoba sa invaliditetom) koji su finansirali Grad Subotica, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Nacionalna služba za zapošljavanje.

Kako raste broj članova i korisnika, raste i dijapazon usluga koje Gerontološki centar pruža, kao i ideja koje niču. Ustanova koja se odgovorno ponaša prema životnoj sredini, još se odgovornije ponaša prema svojim korisnicima te je jasno zašto je vodeća u Republici Srbiji.

Izvor: Gerontološki centar Subotica

povezane teme

17
ja Odgovori
Šta reći, doktor imaginarnih projekata. Većina od ovoga što ste nabrojali spada u redovne aktivnosti svake državne ustanove i nema potrebe da dotični vrši ličnu promociju na račun toga.
pjpt Odgovori
Xaxaxa jadan dzej, sad mi ga vec malo zao, cak ga je i santo odbio iz nds , citav se grad smeje
GLAVATI STRIKAN Odgovori
Dosta nam je Dzeja! SKLANJAJTE GA MOMENTALNO!
goran Odgovori
Vi to nas zavitlavate ? Stvarno ne vidim smisao bombardovanja gerontoloskim vestima ? Ili nazovite sajt gerontoloski.com.
pedja Odgovori
jel se ovaj Bogunović preselio iz Bača ovde?! elem, gde je Medo?nema ga na slici....
ffilozzoff Odgovori
Objavite sutra sta je doruckovao Ivanisevic doktor Nenad!!!
gerentosaurus Odgovori
dzej, uplaticu ti negde letovanje, samo da te ne gledam vise!
real Odgovori
Koliko se suska po gradu, dzej-magacioner radi licnih interesa i kako bi sacuvao fotelju nudi se SNS, posebno nakon ovakvog debakla na izborima. Nadam se da ga SNS nece prihvatiti!
Subotičanka Odgovori
Zar vi ljudi zaista verujete u sve što pišete? Da ste bar malo upoznati sa situacijom u gradu ne bi pisali ovakve gluposti...."cak ga je i santo odbio iz nds , citav se grad smeje"!
Samuraj Odgovori
Ljudi, sklanjajte mi ga vec sa ociju, dosadio je svima. Milka Canic je za njega rektor.
snekica Odgovori
Sve pohvale za g. Ivanisevica. Da je vise takvih a manje "onakvih" gde bi nam bio kraj.Sve cestitke za dosadasnji rad i zalaganje da zivot starijih sugradjana.
bravo dzej Odgovori
bravo
daca Odgovori
DR Ivanišević je zaslužio čestitke za napredak jedne ustanove u koju ćete možda ubrzo dospeti. Ne kudite neisprobano ili ono što ne razumete. Nije sve politika i ne stavljajte na sve političku konotacuju. Čak i ako pređe u drugu stranku, biće im dika da imaju ovakvog stručnjaka kraj sebe. Kome smeta, neka ga ne gleda, neka svoje oči skloni sa njega i kraj priče. Da nije sadašnje gerontologije po kojoj pljujete, ne bi bilo ni vas, mlada gospodo, i ne zaboravite da tu spadaju i vaši roditelji.
ritam Odgovori
@daca Sunce moje kako si ti glupa. Platio ti dzej rucak? Mislis da ce vecno biti direktor ustanove odakle se preko svih donacija redovno izvlaci novac za stranku koja tone i raspada se...?!
STOP Odgovori
Svakog meseca bar 3 puta postavljate neku vest o Gerontoloskom centru.
Molim Vas promenite temu, ovakva vest ne interesuje nikoga sem onih koji idu ili već jesu u centru.
Zar u ovom gradu nema nista zanimljivije od Gerontoloskog centra?
stariji Odgovori
Deluje neverovatno, ali negativni, nerazumni neprovereni i nadasve glupi komentari povodom osobe koja promoviše delatnost ovakvog tipa, se uvek pojave u prvom momentu nakon objavljenih vesti u vezi GC. Koliko, i od koga sti Vi gospodo plaćeni- to će se tek saznati!!! U ime koga i čega se Vi podmećete komentarima da biste "sklanjali" nekoga ko ovako radi?! Ne verujem da ste baš toliki dokoličari da se u prvih nekoliko sati nakačite sa bljuvotinama koje samo o Vama govore, ali naravno, ne i o gosp. Ivaniševiću.Njemu svaka čast i hvala za ono što radi i kako radi, bio on stranačka ili vanstranačka ličnost.Nadam se da se Vama, koji se ovako drsko i bez trunke časti usuđujete komentarisati, neće pružiti prilika da neposredno ikada odlučujete o ovako teškoj i delikatnoj delatnosti.
Micka Odgovori
Molim vas, nemojte ga vise stavljati, udara u glavu ko sampanjac na vasim vestima, na sta ovo vise lici. Sklanjajte mi ga i njega i onog Bedalova sto otvara svedske stolove, isti nivo.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.