Komentara: 17
Pregleda: 5407

Gerontološki centar Subotica - ostvareno do 2013. godine

26.03.2014. u 16:26h
Izvor: Gerontološki centar Subotica
Gerontološki centar Subotica, ustanova je socijalno- zdravstvenog karaktera institucionalnog i vanistitucionalnog tipa. Ono što ovu Ustanovu svrstava u najbolju u zemlji je sigurno to što svoje delovanje ne vezuje za samo jedno polje, nego se kroz projekte i saradnju usavršava i svoje usluge podiže na više nivoe.
Gerontološki centar Subotica - ostvareno do 2013. godine

Shodno sferom delovanja, Gerontološki centar Subotica okuplja penzionere kako sa teritorije Subotice, tako i one koji iz drugih opština dolaze u neki od tri domska objekta da tu provedu svoje treće životno doba. Glavni moto je da Gerontološki centar Subotica nikako nije kraj već jedan novi početak.

Smeštaj u domovima poboljšan je prošle godine kroz projekte, kao što su: Regionalni centar za edukaciju, prevenciju oboljenja i fizikalnu rehabilitaciju pacijenata obolelih od cerebrovaskularnog insulta i multipleks skleroze, Postavljanje termoizolacije, Postavljanje podnih obloga, Postavljanja sistema za dojavu požara, projekat pod nazivom Iskoristite prirodne resurse, kao i Sunčevom energijom do zadovoljstva korisnika usluga. Svi projekti imali su za cilj da poboljšaju uslove stanovanja u domovima.

Osim toga, prošle godine je usvojen Pravilnik o licenciranju stručnih radnika, kojim su svi stručni radnici dobili licence, a koji se nastavlja kontinuiranom edukacijom i prikupljanjem bodova. Isto tako, stipendirano je školovanje zaposlenih putem formalnih oblika osposobljavanja, koje podrazumeva ranije odobrene i započete edukacije. Na taj način radnici su stekli zvanje strukovna medicinska sestra i zvanje Bečelor na Fakultetu za uslužni biznis. Protekle godine je otpočeo i postupak licenciranja stručnih radnika socijalne zaštite, te su licencu stekli direktor Ustanove, pravnik, četiri socijalna radnika, dva psihologa i andragog.

Sve ovo je u bliskoj vezi sa kvalitetnijom socijalnom uslugom za korisnike. Radnici se stalno usavršavaju i svoj posao obavljaju stručno, prateći najnovije trendove u oblasti socijalne zaštite.

Gerontološki centar Subotica - ostvareno do 2013. godine

U sklopu službe Otvorena zaštita Gerontološkog centra Subotica, uslugu Pomoć u kući prošle godine koristilo je 712 korisnika sa 50.807 sati. Negu u kući, koju sprovode medicinske sestre, je u 33.828 sata koristilo 434 lica. Obe usluge zabeležile su porast u odnosu na 2012. godinu, a na listi čekanja za uslugu Pomoć u kući je 31.12.2013. bio 173 korisnika.

U sklopu Gerontološkog centra Subotica, službe Otvorena zaštita, postoji deset gerontoloških klubova: klub Centar I, klub Centar II, klub Bajnat, klub Kertvaroš, klub Prozivka, klub Zorka, klub Bajmok, klub Novi Žednik, klub Mala Bosna i klub Đurđin. Broj članova Gerontoloških klubova u prošloj godini je 6.780, što je oko 12% više nego 2012. godine.

U okviru Gerontoloških klubova postoje usluge ručka, masaže, pedikira, frizera, kao i pranja i peglanja veša. Sve usluge beleže porast srazmerno i porastu broja članova. Tako da je prošle godine prodato 44.381 ručak za članove kluba.
Psihološko savetovalište, počelo je sa radom marta prošle godine u sklopu Gerontološkog kluba Kertvaroš. Dva puta nedeljno psiholog obavlja razgovore sa članovima klubova ili članovima njihovih porodica.

Isto tako, osnovan je i Dnevni centar i savetovalište za osobe obolele od demencije gde psiholog vodi radionicu i obavlja razgovore sa članovima porodice osoba obolelih od demencije. Broj održanih grupa je 78 zaključno sa 31.12.2013.

Gerontološki centar Subotica - ostvareno do 2013. godine

Zdravstvene usluge koje se pružaju u okviru Gerontološkog centra Subotica su: specijalistički pregled fizijatra, davanje injekcija, plasiranje urinarnog katetera, ispiranje telesnih šupljina, plasiranje i održavanje IV kanile, održavanje- nega stoma, ishrana preko nazogastične sonde, terapija bioptron lampom, kolektivne vežbe, elektro terapija, laser terapija, parcijalna masaža, parafino masaža i kompresivna vakuumska terapija. Usluge ove vrste su u odnosu na 2012. godinu doživele veliki rast, tako da je broj usluga fizikalne medicine i rehabilitacije 2013, bio 21.404, dok je 2012. 17.641. Ukupno je broj zdravstvenih usluga prošle godine veći za 53,35% u odnosu na 2012. godinu, i on je 94.189 pruženih usluga.

Prošle godine je uspešno završen i drugi audit za uspostavljanje sertifikovanog sistema HACCP i ISO.
Saradnja Gerontološkog centra Subotica ostvarena je sa udruženjem Terras, Otvorenim Univerzitetom Subotica, Politehničkom školom Subotica, Ustanovom za obrazovanje odraslih Socijalno- edukativni centar Banja Luka i sa ženskim odbojkaškim klubom Spartak. Svaki od protokola saradnje potpisan je na obostranu korist i primer je društveno odgovornog delovanja.

Predstavnici Gerontološkog centra Subotica protekle godine bili su gosti na otvaranju Dnevnog centra za mentalno obolelu decu u Budimpešti u okviru ustanove Trezeno, kao i na otvaranju Centra za negu i pomoć u kući Crvenog krsta opštine Tuzla, pod pokroviteljstvom Švajcarskog crvenog krsta. Čast da budu gosti zaslužili su kao dobri domaćini koji su nesebično pružili znanje i ideje koje su ranije stekli i podelili ih sa svojim kolegama. Ranije su Gerontološki centar Subotica posetili predstavnici Ustanove za obrazovanje odraslih Socijalno- edukativni centar iz Banja Luke, kao i prestavnici Švajcarskog crvenog krsta Tuzle.

Projekti koje je Ustanova sprovela a za cilj imaju da na određeno zaposle nophodne kadrove su Stručna praksa i Javni radovi (Nove tendencije u služni vaninstitucionalne zaštite, Društvena odgovornost u funkciji pomoći najstarijim sugrađanima) preko Nacionalne službe za zapošljavanje, projekat Seoski domaćini preko Pokrajinskog Sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, i projekat Javni radovi (Radnim angažovanjem do inkluzije osoba sa invaliditetom) koji su finansirali Grad Subotica, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Nacionalna služba za zapošljavanje.

Kako raste broj članova i korisnika, raste i dijapazon usluga koje Gerontološki centar pruža, kao i ideja koje niču. Ustanova koja se odgovorno ponaša prema životnoj sredini, još se odgovornije ponaša prema svojim korisnicima te je jasno zašto je vodeća u Republici Srbiji.

Izvor: Gerontološki centar Subotica
Prezentovani rezultati rada Gerontološkog centra Prezentovani rezultati rada Gerontološkog centra Prezentovani rezultati rada Gerontološkog centra Prezentovani rezultati rada Gerontološkog centra Prezentovani rezultati rada Gerontološkog centra Prezentovani rezultati rada Gerontološkog centra Prezentovani rezultati rada Gerontološkog centra Prezentovani rezultati rada Gerontološkog centra
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 4 nedelje
Komentara: 17
Pregleda: 5407
Povezane teme

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

tomislav bogunović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.