Komentara: 6
Pregleda: 1316

"Gajimo hranu, a ne duvan!"

31.05.2023. u 13:50h
Izvor: Subotica.com
Zbog upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu u našoj zemlji svake godine prevremeno umre najmanje 15 hiljada ljudi, upozoravaju lekari na Svetski dan bez duvana. Ovaj značajan datum širom sveta obeležava se pod sloganom "Gajimo hranu, a ne duvan", dok stručnjaci tvrde da bi na zemljištu koje se danas korsti za uzgoj duvana mogla biti proizvedena hrana za nekoliko miliona porodica.
"Gajimo hranu, a ne duvan!"

Da je cigareta svetski ubica broj jedan potvrđuju statistički podaci koji govore da su od 100 osoba obolelih od karcinoma pluća ili dušnika, čak 85 konzumenti cigareta i drugih duvanskih proizvoda. Lekari podsećaju da je duvan jedan od najznačajnijih faktora rizika i za razvoj kardiovaskularnih bolesti, te dodaju da prestanak pušenja produžava životni vek.

Osoba koja se do 30 godine oslobodi ove loše navike produžava svoj životni vek za minimum 10 godina - objašnjava dr Elizabeta Vrana, pneumoftiziolog u Domu zdravlja - Benefiti koje dobijamo prestankom pušenja su brojni. Za samo 9 meseci poboljšava se kapacitet pluća za 10 odsto, poboljšava se i cirkulacija, kondicija, imunitet, plodnost. Osobe koje ne koriste cigarete imaju jače izražena čula ukusa i mirisa.

"Gajimo hranu, a ne duvan!"

Cigarete ne utiču samo na zdravlje ljudi, već i na prirodne resurse koji su ionako ugroženi, a od kojih zavisi naše postojanje, navode ekari.

- U više od 120 zemalja širom sveta duvan se uzgaja na ukupno 3,2 miliona hektara obradivih površina. To zemljište bi moglo da se koristi za gajenje useva koji bi mogli da hrane milione porodica. Vlade širom sveta treba da podrže proizvođače duvana da pređu na gajenje drugih useva i to ukidanjem subvencija za duvan i preraspodelom resursa za podršku proizvodnji hrane - priča dr Zorica Dragaš iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.

"Gajimo hranu, a ne duvan!"Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvana, u prostorijama Crvenog krsta, danas su održane edukativne radionice "Prevencije bolesti zavisnosti - odolevanje socijalnom pritisku" i "Novi duvanski proizvodi - nargile i e-cigarete".

Utra, od 8 do 11h, u Maloj Bosni biće održana zdravstvena akcija "Selu u pohode" koja će biti posvećena prevenciji pušenja i pružanju podrške za odvikavanje od pušenja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 2 nedelje
Komentara: 6
Pregleda: 1316
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dom zdravlja subotica

centar za promociju zdravlja

dr zorica dragaš

svetski dan bez duvana

crveni krst subotica

zoran milovanović

dr elizabeta vrana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.