Komentara: 3
Pregleda: 2925

Gajić: Uvesti red u socijalnu zaštitu

14.10.2014. u 17:39h
Izvor: RTV Yueco
U Domu za decu ometenu u razvoju “Kolevka” održan je sastanak između predstavnika Republičkog odbora sindikata socijalnih ustanova i Branke Gajić, pomoćnice ministra za rad i socijalna pitanja. Na sastanku je bilo reči o tri zakona iz oblasti socijalne i porodične zaštite koji bi u skupštinskoj proceduri da se nađu početkom naredne godine. Sindikat ima najviše zamerki na već usvojen Zakon o radu, kao i o predlogu za platne razrede.
Gajić: Uvesti red u socijalnu zaštitu

Predstavnici sindikata imaju najviše zamerki na Zakon o radu koji se odnosi na  obračun staža. Kao problem je iznet primer da ako je neko 20 godina radio u Centru za socijalni rad, a prešao u drugi socijalnu ustanovu šredhoni staž mu se potire iako se nalaze u  istom sistemu zaštite. Sindikat i resorno ministarstvo rade na pronalaženju “zajedničkog jezika” kroz podzakonske akte navedenog zakona. Pored toga, aktuelno je pitanje i platnih razreda na polju socijale, kulture, prosvete i zdravstva.

Pomoćnica ministra za socijalna pitanja kaže da je bilo reči o aktuelnim temama iz socijalne zaštite. Bilo je reči o novom zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom koji prvi treba da pretrpi promene i pred poslanicima Skupštine Srbije da se nađe krajem godine, zatim zakoni o Socijalnoj zaštiti i Porodični zakon koji bi u skupštinsku proceduru ušli početkom 2015. godine.

Pomoćnica ministra je istakla da je neophodno da se pravednije raspodele sredstva  iz budžeta i uvede red u socijalnoj zaštiti. Zbog toga prilikom izmene Zakona o socijalnoj zaštiti posebno će se obratiti pažnja na inspekcijski nadzor.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2925
Povezane teme

socijalna zaštita

kolevka

dom za decu ometenu u razvoju kolevka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.