• Pregleda: 2605

Gajić: Uvesti red u socijalnu zaštitu

U Domu za decu ometenu u razvoju “Kolevka” održan je sastanak između predstavnika Republičkog odbora sindikata socijalnih ustanova i Branke Gajić, pomoćnice ministra za rad i socijalna pitanja. Na sastanku je bilo reči o tri zakona iz oblasti socijalne i porodične zaštite koji bi u skupštinskoj proceduri da se nađu početkom naredne godine. Sindikat ima najviše zamerki na već usvojen Zakon o radu, kao i o predlogu za platne razrede.
Gajić: Uvesti red u socijalnu zaštitu

Predstavnici sindikata imaju najviše zamerki na Zakon o radu koji se odnosi na  obračun staža. Kao problem je iznet primer da ako je neko 20 godina radio u Centru za socijalni rad, a prešao u drugi socijalnu ustanovu šredhoni staž mu se potire iako se nalaze u  istom sistemu zaštite. Sindikat i resorno ministarstvo rade na pronalaženju “zajedničkog jezika” kroz podzakonske akte navedenog zakona. Pored toga, aktuelno je pitanje i platnih razreda na polju socijale, kulture, prosvete i zdravstva.

Pomoćnica ministra za socijalna pitanja kaže da je bilo reči o aktuelnim temama iz socijalne zaštite. Bilo je reči o novom zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom koji prvi treba da pretrpi promene i pred poslanicima Skupštine Srbije da se nađe krajem godine, zatim zakoni o Socijalnoj zaštiti i Porodični zakon koji bi u skupštinsku proceduru ušli početkom 2015. godine.

Pomoćnica ministra je istakla da je neophodno da se pravednije raspodele sredstva  iz budžeta i uvede red u socijalnoj zaštiti. Zbog toga prilikom izmene Zakona o socijalnoj zaštiti posebno će se obratiti pažnja na inspekcijski nadzor.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

3
baćo Odgovori
Najveći nivo socijalne zaštite postiže se zapošljavanjem socijalno ugroženog, a radno sposobnog stanovništva,jer ono ne mora biti na trošku države. Rasprava sindikata i ministarstva je dokaz da se oni prvenstveno bave sami sobom.
takayama Odgovori
kao prvo,socijalna davanja i tereba dati bespomocnim osobama pogotovo toj jadnoj deci,ja sam vise puta donirao kolevku svojim skromnim doprinosom,a to bi mogli i drugi isto uciniti.za preraspored financijski sredstava je potrbno vrlo malo volje-i zakonom pod hitno regulisati.
kao prvo uvesti red u socijalnim ustanovama i kontrolisati socijalne radnike kome daju socijalnu pomoc jel tu je ogromna zloupotreba sa strane socijalni radnika kao i primaoca socijalne pomoc.
kao drugo pod hitno za odredjenu grupu ukinuti socijalna davanja i odmah ce se stvoriti sredstva za kolevku gde po mom misljenju i najpotrbnija.
kao trece neka gospoda socijalni radnici mislim na one koji odlucuju kome koliko pomoci terba dati,
neka izadju prvo na buvljak i pogledaju ko liko imaju robe i tezge a masa prima socijalnu pomoc pored besni auta sto voze i kako su okicena zlatom.
kao cetvrto-svi radni sposobni a primaju socijalnu pomoc neka odrade za javno dobro nekoliko dana pa cete videti sami ako je uslov neki posao odmah ce vam se zahtevi za scijalna davanja svesti na neverovatni mali procenat. necu daje da nabrajam jel nema kraja sta sve moze,samo jos ovo da dodam.
GOSPODA SA SASTANKA STO SE VIDI NA SLICI NEIZGLEDAJU NEUHRANJENA TE ONE SOKEVE I POGACICE STO SE VIDI I NEVIDI MOGLA SU DONIRATI DECI U KOLEVKI,JEL VERUJEM DA SU MOGLI SASTANAK ZAVRSITI I UZ CASU OBICNE VODE A TA DECA SU SIGURNO ZELJNIJA NEGO GOSPODA STO KRKAJU NA RACUN TE DECE-SRAMOTA,SRAMOTA I OPET SRAMOTA.
cvetic Odgovori
Kako god se okrenes du...ti pozadi.Tako i sa radnicima zaposlenim u sistemu socijalne zastite.Oni su uvek krivi za sve. Najbolje da radimo kao volonteri.Sad smo krivi i sto smo malo buckasti,pa nam ne treba dati ni da jedemo pri tome zaboravljajuci da su na ovaj sastanak dosli ;socijalci'iz cele Srbije da iznesu probleme radnika svojih ustanova.Za vasu informaciju Socijalna zastita se ne bavi zaposljavanjem nego zastitom i zbrinjavanjem najugrozenijih delova stanovnistva[napustenom decom,decom i omladinom sa sirokom lepezom invaliditeta,kao i odraslima,dusevno obolelim ,starim i nemocnim,i svim onim ljudima ostavljenim na ulici o kojima nema ko da brine.I nemojte socijalnoj zastiti da gledate u zu,zu.Okrenite se malo oko sebe a ja necu pomisliti da ste zlonamerni.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.