Komentara: 11
Pregleda: 6433

Formiran prvi Parlament privrednika

09.06.2017. u 17:08h
Izvor: Subotica.com
U Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog okruga danas je formiran prvi Parlament privrednika, jedno od najznačajnijih tela komorskog sistema.
Formiran prvi Parlament privrednika

Za predsednika Parlamenta privrednika, koji broji 35 članova, izabran je Mitar Nikolić, vlasnik firme “TEHNO–COOP”, a  njegova zamenica biće  Monika Gondiš iz firme “Altek”. Pored njih izabrano je i tri člana Skupštine Privredne komore Srbije koji će zastupati interese privrednika sa severa Bačke i Potisja.

Osnivanje Parlamenta privrednika iziskuje Zakon o privrednim komorama i njime se zaokružuje stvaranje jedinstvenog komorskog sistema Srbije.

- Ovo je jedan kvalitetan sistem koji po prvi put donosi mogućnost da privrednici mogu da biraju i da budu izabrani, da  putem nas da delegiraju sve svoje probleme i predloge koje ćemo mi verifikovati i u saradnji sa stručnim službama predlagati telima PKS, da bi oni kao predlozi iz prakse ušli u proceduru – objasnio je Mitar Nikolić. - Mi treba da delujemo preventivno, bićemo partneri svakom privredniku i svako ko ima bilo kakav problem, predlog ili sugestiju treba da nam ih dostavi. Bićemo partneri u saradnji sa lokalnim samoupravama, otvaraćemo teme koje privrednici budu želeli, kako bi privreda i ekonomija napredovali a  time i standard svakog građanina ove zemlje bude bolji.

Konstituisanjem skupštine u našem gradu završen je proces konstituisanja Parlamenta privrednika na celoj Srbiji.

- Drago mi je da je to u Subotici, u komori koja je bila najaktivnija u kreiranju zakona i normativnih akata na osnovu novog Zakona o privrednim komorama. Taj proces nije bio lak, bilo je dosta suprostavljenih stavova kako bi dobili što bolji zakonski tekst i normativu – istakao je Predrag Petrović, generalni sekretar PKS. - Sada je zadovoljena forma, ali i legitimitet, privrendici su po prvi put imali priliku da se kandiduju i da biraju svoje predstavnike, a PKS time dobija unutrašnju snagu.

Pored izbora delegata, na konstitutivnoj sednici govorilo se na temu sive ekonomije.

- PKS je smogla snage da putem anketa i privrednika dođe do materijala, koji definiše uzroke sive ekonomije, način na koji se dešava i instrumente borbe protiv nje – naglasio je Slobodan Vojinović, direktor RPK. - Legalna privreda je objavila rat sivoj ekonomiji i nadam se da dogodine, kada budemo govorili o ovoj temi, u zvaničnim podacima ona neće biti 30 odsto.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 6433
Povezane teme

privredna komora

Slobodan Vojinović

regionalna privredna komora

privredna komora subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.