Komentara: 0
Pregleda: 2726

Formiran Krizni štab za odbranu od poplava u Subotici i Paliću

20.05.2010. u 00:52h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Formiran Krizni štab za odbranu od poplava u Subotici i Paliću

Da je majska kiša prestala da bude zlata vredna i pretvorila se u vremensku nepogodu najbolje govori podatak da je Subotica, koja od vodnih resursa ima samo jezero Palić udaljeno petnaestak kilometara, formirala Gradski štab za odbranu od poplava. Za samo dva dana tokom kojih je kiša lila kao u novembru, palo je 64 litra kiše po kvadratnom metru, a ukupna količina vode od početka maja od 120 litara po kvadratu daleko nadmašuje prosek kiše u ovom mesecu.

Štab je saopštio da najviše problema imaju Palićani, jer im kiša bukvalno plavi ulice, a još veći problem je voda u podrumima i baštama, pa interventne ekipe gradskog Vodovoda i preduzeća DTD svaki čas ispumpavaju vodu. No, ni sam grad nije pošteđen problema sa viškom vode (iako je to delom posledica i loših odvoda), pa stanovnicima pojedinih ulica, gde je na nekim mestima voda stigla i do ulaza u kuće, priskaču u pomoć takođe ljudi iz Vodovoda.

Iz Gradskog veća poslali su dodatno upozorenje građanima da se klone parkova i uopšte drveća sa velikim krošnjama. U nevremenu je do sada stradalo tridesetak stabala, a u parku Dudova šuma zbog kiša korenje pojedinih stabala je podriveno pa postoji velika opasnost od rušenja. Iz komunalnog preduzeća Zelenilo najavljuju masovnu preventivnu seču tog drveća, a građane upozoravaju da se ne zadržavaju na tim mestima.

I po baštama i dvorištima subotičkih kuća vetar i kiša već su naneli mnogo štete lomeći i ne baš malo drveće i grane. Jak vetar u toku nevremena koje je ovih dana pogodilo grad polomio je čak i pet električnih stubova, pa je angažovana i dežurna ekipa Elektrovojvodine. Inače, zbog neočekivane hladnoće znatno je povećana i potrošnja struje u protekla dva-tri dana, kažu u ovom preduzeću, jer je Toplana počela remont svojih postrojenja, te će i pored novembarskih temperatura radijatori u stanovima ostati hladni.

Nedavna provala oblaka i zatim dugotrajna kiša stvorili su problem i uređaju za prečišćavanje otpadnih voda, koji je ovih dana maksimalno opterećen. Povremeno je kroz njega prolazilo i do četiri hiljade kubnih metara vode na sat, dok je njegov maksimalno projektovani kapacitet 72 hiljade kubika dnevno.

 

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 13 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2726
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.