Komentara: 0
Pregleda: 2601

Fondacija „Jelena Šantić“ podržava inovacije u kulturi

17.11.2016. u 18:13h
Izvor: Subotica.com
U Savremenoj galeriji održana je prezentacija konkursa u okviru programa „Hrabri iskoraci u novim kulturnim praksama“, koji u saradnji sa Balkanskim fondom za demokratiju i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, realizuje Fondacija „Jelena Šantić“.
Fondacija „Jelena Šantić“ podržava inovacije  u kulturi

Programom „Hrabri iskoraci u novim kulturnim praksama“ Fondacija „Jelena Šantić“ drugu godinu za redom podržava inovacije u umetnosti i kulturi, koje doprinose društvenom razvoju lokalnih zajednica. Pravo da apliciraju za novčana sredstva u iznosu do 280 hiljada dinara imaju civilne organizacije, a rok za konkurisanje je 29. novembar.

- Kultura je jedan od najboljih načina da se građani aktivno uključe u život svoje zajednice i da utiču na okolnosti u kojima žive. Prošle godine je bio prvi konkurs „Hrabri iskoraci u novim kulturnim praksama“ gde smo imali više od 130 zainteresovanih organizacija, od kojih smo izabrali pet koje su podržane. Nadamo se da će odziv ove godine, ako ne veći, onda biti isti kao prošle godine - kaže menadžerka programa u Fondaciji „Jelena Šantić“,  Milica Božić Marojević i dodaje-Aplicira se preko našeg  sajta, popuni se folmular, a projekti koji uđu u drugi krug imaju javnu odbranu ideja. Organizujemo žiri, to je transparentan javni događaj, gde oni koji su ušli u uži izbor mogu javno da predstave svoju ideju i da na taj način zajednički odlučimo koji će projekti biti podržani, odnosno koji su relevanti za zajednicu iz koje dolaze.

Fondacija „Jelena Šantić“ podržava inovacije  u kulturi

Prema rečima  kustoskinje pedagoga Savremene galerije, Jasmine Jovančić Vidaković ovakvi konkursi imaju neprocenjivi značaj za oblast kulture koja nažalost, nije profitabilna.

- Mnoge ideje koje su kvalitetne i vredne realizacije ne mogu često da se ostvare upravo zbog nedostataka sredstava, a postojanje ovakvih fondacija omogućava da svako ko ima kvalitetnu ideju dobije šansu da je ostvari. Današnji sastanak je od velikog značaja, jer može da da osnovne instrukcije za one koji ne znaju kako funkcioniše sistem za dobijanje sredstava-kaže Jovančić Vidaković.

Fondaciju „Jelena Šantić“ osnovala je Grupa 484 2005. godine, uz finansijsku podršku člana Upravnog odbora Vojina Dimitrijevića, sa idejom da promoviše umetničke projekte koji u sebi nose duh tolerancije i očuvanja mira, za koje se zalagala osnivačica Grupe 484, čuvena balerina i mirovna aktivistkinja, Jelena Šantić (1944-2000). 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2601
Povezane teme

kultura

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.