Komentara: 5
Pregleda: 1744

Folkloraši "Bunjevačkog kola" zablistali na Međunarodnom festivalu "Leron" u Hrvatskoj

30.08.2023. u 13:12h
Izvor: Subotica.com
Na 21. Međunarodnom festivalu folklora "Leron", koji se tradicionalno održava u Vodnjanu, ansambl HKC "Bunjevačko kolo" osvojio je prvo mesto.
Folkloraši "Bunjevačkog kola" zablistali na Međunarodnom festivalu "Leron" u Hrvatskoj
Foto: vodnjanski.info

Nastup mladih folkloraša iz "Bunjevačkog kola" očarao je tročlani žiri koji ih je nagradio za instrumentalni virtuozitet, za sjajno predstavljanje izvornih plesova, kao i za raznolike i bogate nošnje. Da je žiri doneo ispravnu odluku potvrdila je i publika koja je naše sugrađane pozdravila ovacijama i gromoglasnim aplauzom.

Predstavili smo se sa dvadesetominutnim blokom bunjevačkih igara i pesama koji je sastavljen od  tri koreografije - "Splet bunjevačkih igara", "Momačko nadigravanje" (koreograf Marin Jaramazović) i "Bunjevačko momačko kolo" (koreograf Stevan Tonković). Prikazali smo i dve vrste bunjevačkih nošnji, odnosno belu šlingovanu nošnju u prvom delu nastupa, a potom su na scenu izašle devojke u svili. Verujem da je i to doprinelo da dobijemo tu prvu nagradu koju nije bilo jednostavno osvojiti budući da su svi ansambli bili zaista dobri - priča Marin Jaramazović, vođa folklornog ansambla HKC "Bunjevačko kolo" - Ova nagrada je motivacija i podstrek za sve nas.

Folkloraši "Bunjevačkog kola" zablistali na Međunarodnom festivalu "Leron" u Hrvatskoj

Foto: vodnjanski.info

Tokom petodnevnog boravka u Vodnjanu, članovi izvođačkog ansambla HKC "Bunjevačko kolo" stekli su nova prijateljstva i bogatiji su za još jedno nezaboravno iskustvo.

Osim što smo publici i žiriju pokazali ono što radimo tokom cele godine, imali smo priliku i da se upoznamo sa kulturom i tradicijom drugih učesnika. Na primer, učili smo Grke našim tradicionalnim igrama, a oni su nas podučavali njihovim. Bilo je vremena i za kupanje u moru. Zaista nam je bilo lepo - ističe Jaramazović.

Folkloraši "Bunjevačkog kola" zablistali na Međunarodnom festivalu "Leron" u HrvatskojFolkloraši "Bunjevačkog kola" zablistali na Međunarodnom festivalu "Leron" u Hrvatskoj

Foto: Privatna arhiva

Folkloraši "Bunjevačkog kola" trenutno se pripremaju za učešće u manifestaciji "Vinkovačke jeseni", a potom ih očekuju pripreme za veliki godišnji koncert koji će biti upriličen početkom decembra.

- Imali smo gostovanja u Hrvatskoj, Mađarskoj, putovali smo u Mostar, učestvovali smo i na gradskim manifestacijama "Dužijanca" i "Interetno", tako da je ovo za nas jedna dobra i plodna godina - zaključuju iz folklornog ansambla "Bunjevačkog kola" koji ukupno broji oko 150 članova.

Folkloraši "Bunjevačkog kola" zablistali na Međunarodnom festivalu "Leron" u HrvatskojInače, Festival "Leron", koji se održava u Vodnjanu,  tradicionalno organizuje italijanska zajednica iz ovog grada. Ove godine učestvovali su folklorni ansambli iz Hrvatske, Poljske, Srbije, Italije, Slovenije i Grčke. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 4 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 1744
Povezane teme

hkc bunjevačko kolo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.