Komentara: 3
Pregleda: 3286

Finansiranje malih i srednjih preduzeća

11.06.2013. u 18:51h
Izvor: RTV City
Predstavnici Ministarstva finansija i privrede zajedno sa predstavnicima USAID organizovali su u RPK okrugi sto na temu finansiranja malih i srednjih preduzeća prilikom čega je predstavljena studija ovog problema kao i potencijalna rešenja uzroka.
Finansiranje malih i srednjih preduzeća

Mala i srednja preduzeća su ključna za razvoj ekonomije i danas su temelj privrede svih evropskih zemalja. U Srbiji su potencijali MSP neiskorišteni a ključ za poboljšanje situacije je bolji pristup izvorima finansiranja. Što se tiče parametra pristupa izvorima finansiranja Srbija je na 105. mestu od 144 zemlje. 60% preduzeća ne koristi formalne izvore finansiranja 4 od 5 preduzeća ima teškoće u pristupu ovim izvorima, iznosi kredita su niski, ključni sektori poput proizvodnje, građevinarstva i poljoprivrede su zapostavljeni a manje od 20% sredstava je usmereno na investicije.

Današnji skup odvija se u okviru priprema izrade nove strategije za razvoj MSP a okrugli stolovi organizovani su u čitavoj Srbiji kako bi se poslušalo mišljenje privrednika.

Studija USAID-a predstavlja prvu ozbiljnu analizu ove situacije i imala je za cilj da utvrdi uzroke problema kao i mere koje se trebaju preduzeti kako bi se ovaj problem sistemski rešio. U izradi studije su pomogli i privrednici iz Subotice a danas su zainteresovanima ovi podaci i prezentovani u vidu preporuka za poboljšanje stanja kako bi privrednici i Ministarstvo finansija neka rešenja mogli implementirati.

Ana Jolović, USAID

„Rešenja variraju i pokrivaju različite stvari jer su problemi dublji nego što se vidi. Oni idu od činjenice da je loše sudsko izvršenje pa sve do činjenice da Srbija ima nerazvijen bankarski i finansijski sektor. Jedan od problema je nelikvidnost na kojem je najviše urađeno zajedno sa Ministarstvom u poslednjih 6 meseci. Lizing se u Srbiji koristi mnogo manje nego u bilo kojoj drugoj zemlji jer je zakonodavni sistem postavljen tako da ne odgovara takvom načinu finansiranja.“

Ivan Vojnić Tunić je istakao da je u našem regionu struktura MSP izraženija nego drugde u zemlji što nas čini veoma zainteresovanim za pronalaženje novih načina finansiranja ovih privrednih subjekata.

Ivan Vojnić Tunić, gen. sekretar RPK

„Glavni razlog zašto komore ulaze u ovakav posao jeste da se zadovolje tri stvari – da se poveća zaposlenost, da se poveća konkurentnost MSP i da se poveća poreska baza. Ako se te tri stvari zadovolje mi smo rešili sve velike probleme.“

Predstavnica Ministarstva finansija za sledeću nedelju najavila je novi program dodele bespovratnih sredstava i povoljnih kredita za nabavku opreme.

Katarina Obradović Jovanović, Ministarstvo finansija i privrede

„Mala i srednja preduzeća mogu da nabavljaju opremu tako što je 5% njihovo učešće u finansiranju nabavke opreme, 25% su bespovratna sredstva od Ministarstva a ostatak mogu da dobiju po povoljnim uslovima od tri banke koje su izabrane putem javnog poziva – to su Raiffeisen, Societe Generale i ProCredit banka.“

 

Izvor: RTV City
Okrugi sto na temu finansiranja malih i srednjih preduzeća Okrugi sto na temu finansiranja malih i srednjih preduzeća Okrugi sto na temu finansiranja malih i srednjih preduzeća Okrugi sto na temu finansiranja malih i srednjih preduzeća Okrugi sto na temu finansiranja malih i srednjih preduzeća Okrugi sto na temu finansiranja malih i srednjih preduzeća Okrugi sto na temu finansiranja malih i srednjih preduzeća Okrugi sto na temu finansiranja malih i srednjih preduzeća
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3286
Povezane teme

USAID

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.