• Pregleda: 8496

Filmski festival na Paliću programski sve bogatiji

Festival evropskog filma na Paliću, 22. po redu, koji će se održati od 18. do 24. jula, okupiće najeminentnija imena sedme umetnosti „Starog kontinenta“, a posetioce očekuje i nikad bogatiji prateći program.
Filmski festival na Paliću programski sve bogatiji

I pored budžeta od 25,5 miliona dinara, koji je iz godine u godinu sve manji, u devet programskih celina biće prikazano više od 80 filmova.

Festivalski program počinje već 13. jula, već tradicionalnim programom „Klasici na trgu“ i Omaž programom ovogodišnjim laureatima nagrade „Aleksandar Lifka“ švedskom reditelju Roju Andersonu i našem reditelju Želimiru Žilniku.

Festival pod sloganom „Evropski san“ na na Letnjoj pozornici otvoriće film „The Here After“ Magnusa von Horna, koprodukcija Poljske, Francuske i Švedske. Na istom mestu u okviru takmičarskog programa biće prikazana i ostvarenja „Svet je moj“ Nikolaja Konstantina Tanasea, „Heil“ Ditriha Brugemana, „Magična devojka“ Karlosa Vermuta, „Koza“ Ivana Ostrohovskog, „Najnovije jevanđelje“ Jaka van Dormaela, „Pionirski heroji“ Natalije Kudrašove, „45 godina“ Endija Haja, „Nasukan u kantonu“ Mans Manosna, „Moja majka“ Nani Moreti, „Sve će biti u redu“ Vim Vandersa, „Panama“ Pavla Vučkovića, „Ovnovi“ Grimura Hakonarskona i „Rukli“ Veika Ounpua.

Glavni program ocenjivaće žiri u sastavu: Kristijan Žene, jedan od čelnika Kanskog festivala, reditelji Dome Karukoski (Finska), Agnes Kočiš (Mađarska) i Mira Fornaj (Slovačka), glumci Sergej Trifunović (Srbija) i Johanes Kunke (Švedska).

- Kada smo pravili selekciju, prva lista filmova je bila zaista bombastična, ali kako je Palićki festival uvek bio okrenut otkrivanju novoga i usmeren ka autorima i publici, odlučili smo se da i ovoga puta bude tako - istakao je Petar Mitrić, selektor programa „Paralele i sudari“. – Od 14 filmova u takmičarksom programu, dva će biti prikazana van konkurencije – domaći „Panama“ i estonski „Rukli“, koji će na Plaiću imati svetsku premijeru. Po prvi put na Paliću će biti prikazan i 3D film Vim Vandersa.

Selektor Mitrić najavio je deset filmova iz takmičarskog programa „Paralele i sudari“, posvećenog istočnoj Evropi, koji će se prikazivati u „Jadranu“ i koji otvara „Fatamorgana“ Sabolča Hajdua, o savremenom robovlasništvu i rasizmu u Mađarskoj. U selekciji, koja postaje zaštitni znak Palićkog festivala biće prokazani i domaći filmovi „Bez stepenika“ Marka Novakovića, u kome prvi i jeeini put glavnu ulogu tumači nedavno preminuli Vlastimir Đuza Stojiljković, i „Most na kraju sveta“ Subotičanina Branka Ištvančića. „Paralele i sudare" ocenjuje žiri kritike u kome su Đerđi Baron (Mađarska), Vladimir Džudović (Srbija) i Majkl Patison (Velika Britanija).

Neće izostati ni selekcije: Novi slovački film, Mladi duh Evrope, Omaž za dobitnike nagrade "Lifka" i za laureate "Underground Spirit", Novi mađarski film, Ekološki dokumentarci i Food Film Fest.

-Ove godine smo ponosni i na izuteno bogat prateći program festivala, tokom koga će se održati koncerti klasične muzike u Muzičkom paviljonu i Gradskoj kući, izložba Ilije Šoškića posvećena Pazoliniju, izložba o istoriji slovačke kinematografije, postavka „55 godina Letnje pozornice“ – najavio je Deajn Zvekić, izvršni direktor Otvorneog univerziteta. - Tu su i debatni programi - okrugli sto „GMO - ekološki i ekonomski rulet“ i panel diskusija „Novi talas španskog filma“, kao i radionica filmske kritike, kao i koncert Gabora Lenđela posvećen Aleksandru Lifki kao kompozitoru.

Direktor Otvorenog univerziteta Ilija Tatić osvrnuo se na budžet festivala, koji trpi zbog opšteg stanja u privredi i činjenice da nema jakih sponzora koji bi ga podržali.

-To međutim, nikao ne utiče na kvalitet programa, posetioci neće osećati oskudicu sredstava a nadam se da će i drugi prepoznati značaj ove filmske smotre i da ćemo dogodine imati veću materijalnu pomoć – naglasio je Tatić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
.... Odgovori
Bravo, svaka čast za program :)
novakdjoka Odgovori
jer ce biti neki hoolivoodski film? godinama unazad nema nista hoolivoodsko i vi kazete poboljsan. svake godine sve isto. neki amaterski filmovi, diletanti. hocemo nesto za nas mlade a ne samo za vas matore od 100 i kusur godina!
ivan Odgovori
Gde su filmski hitovi?
hitovbi Odgovori
Hitovi su posle festivala :)
zvrksu Odgovori
@novakdjoka nadam se da si neki troler posto je nemoguce da ti je promakla prva recenika clanka "Festival evropskog filma na Paliću...." to je odgovor na tvoje pitanje u vezi holivuda.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.