Komentara: 0
Pregleda: 2112

Festival Pisci u Fokusu u Subotici

18.03.2011. u 19:25h
Izvor: Kurir
Festival Pisci u Fokusu u Subotici

Četvrti međunarodni književni festival "Pisci u fokusu", na kome će učestvovati pisci iz Srbije i nekoliko evropskih zemalja, biće održan od 24. do 26. marta u Subotici, u organizaciji Fokus fondacije. Cilj Festivala je popularizacija pisane reči među mladima, kao i upoznavanje ovdašnje publike sa aktuelnom književnom scenom u Srbiji, regionu i Evropi, saopštili su organizatori.

Na festivalu će biti održano niz književnih razgovora, koji su zamišljeni kao susreti sa piscima, koji kroz pitanja moderatora i publike otkrivaju svoj književni razvojni put, pričaju o svom delu, pisanju, položaju književnosti danas i temama kojima se bave. Festival, osim glavnog književnog programa, obuhvata i likovne izložbe, koncerte, promocije kulturnih časopisa, književne radionice, tribine.

Na ovogodišnjem festivalu "Pisci u fokusu" predstaviće se Svetlana Velmar Janković, Marija Šimoković, Aleksandar Gatalica, Goran Petrović (Srbija), Muharem Bazdulj (BIH), Ban Žofija, Černa-Sabo Andraš (Mađarska), Monika Kompanjikova (Slovačka) i Dmitrij Gluhovski (Rusija).

U toku festivala biće održane i dve književne promocije na kojima će biti predstavljeni autori književnog udruženja JAK iz Mađarske, pisci Nemeš Z. Marija i Lanckor Gabora, a biće održana i promocija Antologije nove generacije vojvođanskih pisaca koji stvaraju na mađarskom jeziku pod nazivom "Ritualne igre loptom".

Za vreme Festivala u galeriji Otvorenog univerziteta biće postavljena izložba mladog somborskog umetnika Davora Gromilovića pod nazivom "6 feet deep", dok će u večernjim časovima posetioci imati priliku da čuju koncerte bendova Birdland Project iz Subotice i Jack Dupon iz Francuske.

U toku festivala biće održana i jednodnevna književna radionica za srednjoškolce pod nazivom "Who's Afraid of a Woolf?", koja će se baviti temom života i dela engleske spisateljice Virdžinije Vulf sa pokušajem animiranja mladih učesnika na prve književne korake.

Festival se održava na više lokacija u Subotici, Amfiteatru Otvorenog univerziteta, Art bioskopu Aleksandar Lifka i Baš kući.

Izvor: Kurir
Postavljeno pre 13 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2112
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.