Komentara: 0
Pregleda: 2622

Festival evropskog filma Palić u Parizu

25.03.2014. u 14:09h
Izvor: Subotica.com
Festival evropskog filma Palić će se početkom aprila predstaviti u Parizu na festivalu L'Europe autour de l'Europe (Evropa oko Evrope). Poseban povod za predstavljanje je deset godina postojanja programa Mladi duh Evrope, usmerenog ka novim, svežim i hrabrim rediteljima jedinstvenog autorskog pečata okrenutim ka istraživanju novih formi filma.
Festival evropskog filma Palić u Parizu

Od svog nastanka ovaj program prikazuje dugometražne, kratke, dokumetarne, animirane, eksperimentalne i sve postojeće forme filma u potrazi za jasnijom slikom savremene evropske kinematografije, neuslovljenom dominantnim zakonima tržišta.

„Ovo prepoznavanje kvaliteta je veoma značajno za kulturu naše zemlje, naročito zato što se radi o višegodišnjem istraživačkom radu koji doprinosi unapređenju celokupne evropske kinematografske baštine. Festival Evropa oko Evrope (L' Europe autour de l' Europe) je važna kinematografska tačka pošto je usmeren ka istinskim ljubiteljima sedme umetnosti i ima izgrađenu publiku željnu izazova i novih tendencija u filmu“, kaže Petar Mitrić, selektor programa Mladi duh Evrope (i Paralele i sudari).

Na festivalu L'Europe autour de l' Europe u Parizu FEF Palić će prikazati izbor od nekoliko kratkih evropskih filmova iz prošlogodišnje selekcije uz nekoliko premijera zakazanih za ovu godinu. Od domaćih autora gostuju Stefan Ivančić sa izvanrednim “Soles De Primavera” i Sabolč Tolnai sa svetskom premijerom novog kratkog filma “Cveće zla“. Pored izbora iz programa Mladi duh Evrope palićki festival će predstaviti i dobitnike Underground Spirit nagrade za 2013. godinu - braću Igora i Ivana Buharova. Ova jedinstvena nagrada se dodeljuje za izvanredan dugogodišnji rad na polju nezavisnog filma i ustanovljena je 2007. godine kao deo programa Mladi duh Evrope.

Festival evropskog filma Palić u Parizu

Projekcije filmova sa Festivala evropskog filma Palić će se održati 5. aprila u bioskopu L'Entrepot na Monparnasu u Parizu.

Ovogodišnje, 21. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 19. do 25. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici. Biće prikazano oko 100 filmova u 10 selekcija uz prisustvo velikog broja gostiju, a najbolja evropska ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu i ove godine gledaćete na nestvarnoj Letnjoj pozornici, koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera i verovatno je najlepši bioskop na otvorenom u Srbiji.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 3 dana
Komentara: 0
Pregleda: 2622
Povezane teme

festival evropskog filma palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.