Komentara: 56
Pregleda: 10771

Fasada objekta od vrednosti preuređena bez poštovanja neophodnih uslova

07.07.2020. u 13:15h
Izvor: Subotica.com
Izgrađena početkom 20. veka sa stilskim obeležjima secesije, kuća koja se nalazi na Somborskom putu danas je samo u gornjoj polovini sačuvala obrise originalne fasade, dok je u donjoj preuređena za potrebe marketa, bez poštovanja neophodnih uslova.
Fasada objekta od vrednosti preuređena bez poštovanja neophodnih uslova

Sugrađani koji stanuju ili su u poslednjih nekoliko dana prolazili Somborskim putem, imali su šta i da vide. Objekat, po čijoj fasadi je moguće videti da je izgrađen u posebnom stilu, u donjoj polovini preuređen je u market, tako da njegova spoljašnjost značajno odstupa od originalnog izgleda, uz nadograđene reklamne oznake, na šta nam je ukazao i jedan naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka".

- Prolazio sam nedavno Somborskim putem i naiđem na ovo. Pretpostavljam da je ova kuća pod zaštitom zbog svog stila. Ko je dao dozvolu da se deo kuće oboji u ovakvu neprikladnu boju i da se uništi originalna fasada i da se postavi ovakva "skalamerija" na kuću? Ovo je sramota za Suboticu i zaštitare - napisao je naš sugrađanin.

Da je u pitanju kuća koja je procenjena kao objekat od vrednosti, potvrdio nam je Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica, iz kojeg objašnjavaju da je reč o objektu koji je izgrađen početkom 20. veka sa stilskim obeležjima secesije, nepoznatog autora. Prema rešenju Međuopštinskog zavoda, ovaj objekat se nalazi unutar zaštićene okoline prostorno kulturno istorijske celine istorijskog jezgra Subotice od velikog značaja, a zabeležba o svojstvu kulturnog dobra postoji i u katastru.

- U skladu sa navedenim, za sve intervencije na objektu potrebno je zatražiti Uslove za preduzimanje mere tehničke zaštite od Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica. U slučaju predmetnih neprimerenih intervencija na objektu, od Međuopštinskog zavoda nisu zatraženi uslovi - navode iz ove ustanove, dodajući da će, u skladu sa svojim nadležnostima, o ovome obavestiti i građevinsku inspekciju. - Tražićemo da se postupi u skladu sa Uslovima koji su definisani za potrebe Generalnog urbanističkog plana Subotica - Palić do 2030. godine.

Fasada objekta od vrednosti preuređena bez poštovanja neophodnih uslovaOvi uslovi, između ostalog, podrazumevaju očuvanje originalnog horizontalnog i vertikalnog gabarita, primenjenih materijala i konstruktivnog sklopa, te očuvanje ili restauraciju izvornog izgleda, stilskih karakteristika, dekorativnih elemenata i autentičnog kolorita objekata.

Iz Međuopštinskog zavoda ističu da na ovakvim objektima nije dozvoljena nadogradnja, ali je dozvoljeno osavremenjivanje objekta u cilju boljeg korišćenja, što podrazumeva intervencije koje se moraju izvesti uz uslove i pod nadzorom nadležne ustanove zaštite.

- Otvaranje podrumskih silaza sa ulične strane moguće je samo jedinstvenim tretiranjem čitavog objekta i to ako se na taj način ne narušavaju osnovne vrednosti zdanja, stilske karakteristike, proporcijski odnosi i drugo, iako je silaz ostvariv sa maksimalno dva stepenika, a u pešačkoj zoni sa tri stepenika, upravno postavljena na objekat. Nema silaza paralelnih sa fasadom - dodaju iz Međuopštinskog zavoda. - Natpisi firme, reklamne oznake, tabla sa imenima arhitekte i prvobitnog vlasnika koji su podigli objekat, osvetljenje, klima uređaji i drugo, na fasadama mogu se postaviti samo prema Uslovima nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a prema posebnoj Odluci o uslovima i načinu postavljanja natpisa firme, reklamnih oznaka, zaštitnih i tehničkih uređaja na fasadi i na javnoj površini i održavanje fasada u gradskom jezgru.

Naša redakcija poslala je Sekretarijatu za građevinarstvo pitanja i čeka odgovor da li je za preuređenje fasade ovog objekta uredno zatražena i dobijena građevinska dozvola.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 56
Pregleda: 10771

Povezana zviždaljka

Povezane teme

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

zaštita kulturnog nasleđa

nepokretno kulturno dobro

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.