• Pregleda: 5323

Evropski dan parkova

Danas se obeležava Evropski dan parkova, koji je proglasila Federacija nacionalnih parkova Evrope s ciljem da se skrene pažnja na značaj zelenih površina. Subotica, pored parka “Prozivka” imaće i nakon završetka radova park “Dudova šuma”, a ostalo su blokovska i ulična zelenila.
Evropski dan parkova

Loklana samouprava je izradila zelenu regulativu grada po kojoj bi se tačno znalo koliko zelenila ima u gradu. Subotički trgovi se nalaze se u lošem stanju i zbog toga je grad ove godine obnovio 32 parka, kako bi bilo što više zelenila i Subotica ponovo ponela epitet “zelenog grada”.24.maj je odabran kao sećanje na postanak prvih evropskih nacionalnih parkova - devet nacionalnih parkova u Švedskoj, proglašenih 24. maja 1909. godine. Evropski dan parkova prvi put je obeležen 1999.godine.

Među zaštićenim zonama, najvažniji po površini i vrednostima su nacionalni i prirodni parkovi.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

2
evropski jeste, subotički nije Odgovori
sve je ovo lepo, ali stvarnost je ipak malo drugačija...to najbolje znamo mi iz okoline Save Kovačevića, Kireške, 560. Nove, Banijske...mi smo ostali bez našeg parka i dečijeg igrališta...a jesu nam obećavali...

Tako da danas možda jeste evropski dan parkova, ali subotički definitivno nije!!!
Bazooka Joe Odgovori
Steta sto okolina centra Subotice nema jedan lep, veliki park, sa puno zelenila, drveca, fontanama. Dudova suma je malo podalje a i mala je, neuredjena.
Prozivku su sada lepo uredili ali se jako vidi da nedostaje drveca (i ono malo sto ga ima je zasadjeno na osnovu privatne inicijative). Vojvodina kao regija ima najmanji % suma po kvadratnom km u Evropi! Sadimo sume!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.