Komentara: 0
Pregleda: 12714

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

27.01.2011. u 20:22h
Izvor: RTV Yueco
Evropska nedelja prevencije raka grlića materice
Tokom prošle godine u Subotici 60 žena je obolelo o raka tela i grlića materice a 20 od karcinoma jajnika, rečeno je povodom obeležavanaja 5. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. U Srbiji od raka grlića materice godišnje oboli oko 1.300  žena. Čak trećina obolelih umre, a takav ishod može se izbeći ranim otkrivanjem bolesti.

Neznanje, tačnije neobaveštenost, utiče na odluku o redovnim pregledima. Njima je moguće na vreme dijagnostikovati tumor, te početi sa lečenjem na vreme. Međutim, kod velikog broja žena još uvek postoji strah od testiranja. Najpouzdaniji dijagnotički metod za praćenje promena na grliću materice, još od 1928. godine, jeste Papa test.

Rak grlića materice jeste najčešći zloćudni tumor ženske populacije u svetu, nakon raka dojke. Od te bolesti u Srbiji svakog dana obole bar četiri žene, a kod jedne, bolest će imati smrtni ishod. Najčešće ne daje nikakve simptome u svom ranom stadijumu. Ukoliko žena ne odlazi na redovne ginekološke preglede jednom godišnje, gotovo da je nemoguće postaviti blagovremenu dijagnozu.

U Dispanzeru za žene tokom prošle godine je urađeno je 9 525 papa briseva, od čega je sa malim promenama bilo 239 nalaza, dok je vrlo suspektnih bilo 87.  Najmlađa pacijentkinja kod koje su otkrivene promene na gliću materice je '91 godište, dok je najstarija '50 godište. Rak grlića materice je bolest koja se lako otkriva i lako leči, ali samo ako se otkrije na vreme.
Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 12714
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.