Komentara: 6
Pregleda: 3233
Foto

Evidentiranje javne svojine ubuduće iz vazduha

06.10.2017. u 14:57h
Izvor: Subotica.com
U prostorijama Regionalne privredne komore Subotica danas je održana prezentacija programa "Podrška za unapređenje evidencije o javnoj svojini". Cilj ovog projekta jeste da se formira što efikasniji sistem evidencije i analize stanja javne svojine u gradovima Srbije.
Evidentiranje javne svojine ubuduće iz vazduha

Prezentacija programa je bila namenjena predstavnicima lokalnih samouprava Severnobačkog, Zapadnobačkog i Severnobanatskog upravnog okruga, kako bi se upoznali sa tehnologijom i rezultatima koji su dobijeni prilikom realizacije sličnog projekta, koji je prethodno rađen za Bačku Palanku. 

- Koncept koji smo razvili i praktično proverili je zasnovan na avio snimanju, koje se vrši sa višestrukim senzorima postavljenim u avionu. Osim klasičnog vertikalnog snimanja, postoje i kosi snimci koji omogućuju da se sagleda trodimenzionalni izgled svakog objekta, da se vidi fasada objekta, a vrše se i trodimenzionalna merenja. Poređenjem postojeće evidencije, koja se nalazi u katastru, sa snimcima koje dobijamo iz aviona, dobićemo podatke o realnom stanju na terenu. Potom se, u saradnji sa lokalnom samoupravom, vrši provera izlaskom na teren. Terenske ekipe obilaze svaki lokal koji pripada opštini i evidentiraju za svaku nepokretnost kakvo je njeno stanje, ko trenutno boravi u njoj i na koji način se koristi - rekao je Vladimir Vasiljev, direktor Geoinfo Strategies kompanije iz Beograda.

Na osnovu prikupljenih podataka, formiraće se moderan informacioni sistem zasnovan na digitalnim mapama i avio snimcima, koji će pružiti mogućnost da se efikasno i kvalitetno upravlja sa javnom svojinom, od nekretnina do zemljišta. Podaci iz tog sistema, kasnije će se preneti i na republički nivo, gde će podaci biti dostavljeni Direkciji za državnu svojinu.

Evidentiranje javne svojine ubuduće iz vazduha

Krajnji cilj programa je uspostavljanje ili unapredjenje opštinske organizacione strukture za upravljanje imovinom, kao i prikupljanje, verifikacija i analiza podataka o javnoj imovini.

- Suština jeste efikasno gazdovanje javnom imovinom. Predlog projekta podnose najmanje dve jedinice lokalne samouprave, od kojih je jedna vodeći aplikant. Na ovaj način upućujemo lokalne samouprave na međusobnu saradnju, a vremena ima dovoljno budući da je potrebno podneti samo koncept projekta, a ne kompletan projekat - rekao je Janoš Bagi, iz sektora za edukaciju Privredne komore Srbije - Regionalne privredne komore Subotica, dodajući da je rok za prijavu koncepta projekta do 20. oktobra. 

Program je podržan od strane Evropske unije i Ministarstva finansija Republike Srbije, a finansiraju se projekti u iznosu od 120.000 do 200.000 evra, dok je ukupan fond za projekte 3.3 miliona evra.

Izvor: Subotica.com
Prezentacija projekta za unapređenje evidencije o javnoj svojini Prezentacija projekta za unapređenje evidencije o javnoj svojini Prezentacija projekta za unapređenje evidencije o javnoj svojini Prezentacija projekta za unapređenje evidencije o javnoj svojini Prezentacija projekta za unapređenje evidencije o javnoj svojini Prezentacija projekta za unapređenje evidencije o javnoj svojini Prezentacija projekta za unapređenje evidencije o javnoj svojini Prezentacija projekta za unapređenje evidencije o javnoj svojini
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3233
Povezane teme

regionalna privredna komora

prezentacija

javna svojina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.