Komentara: 31
Pregleda: 9195

Episkop bački u subotu na osveštanju temelja za hram na Prozivci

24.08.2017. u 17:54h
Izvor: Subotica.com
Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački Irinej u subotu, 26. avgusta, dolazi u kanonsku posetu Crkvenoj Opštini subotičkoj i tom prilikom će u 18 časova osveštati temelj za hram Svetog Nektarija Eginskog na Prozivci.
Episkop bački u subotu na osveštanju temelja za hram na Prozivci

Hram će biti izgrađen u ulici Blaška Rajića, gde već uveliko teku radovi, a građani na gradilištu mogu da vide tablu sa budućim izgledom crkve, kao i relevantne informacije.

Po rečima sveštenika Miodrag Šipke, ideja o izgradnji hrama na Prozivci postoji od 2008. godine i tek ove godine su se stvorili uslovi da se ona i realizuje. Radovi na prvoj fazi gradnje, koji podrazumevaju izlivanje temelja, počeli su pre više od dva meseca, a sredstva je obezbedila Crkvena opština uz pomoć donatora.

Episkop bački u subotu na osveštanju temelja za hram na Prozivci

SVETI NEKTARIJE (svetovno ime Anastasije) rođen 1846. godine u mestu Silivrija u istočnoj Trakiji, kao peto dete siromašnih roditelja Dimosa i Vasilike Kefalas, koji su mu odmalena duboko usadili hrišćansku veru. Još kao mladić sa 14 godina, krenuo je za poslom u Konstantinopolj, i mnoge je godine proveo u sirotinji, gladan. U crkvenoj karijeri dostigao je čin mitropolita pentapoljskog, sa službom u Aleksandrijskoj patrijaršiji, odakle je proteran zbog loših odnosa i ljudskih spletki. Sa željom da obnovi manastir došao je na Eginu, ali dozvola za to nije stizala, čak ni kad je okupio brojno sestrinstvo, osnovao školu za nepismene i šio papuče za monahinje. U pitanju svetitelj novijeg vremena (umro je 1920. godine i za crkvu je novoprojavljeni), a pripisuje mu se više od dve hiljade čuda.

Izgled buduće crkve koja će biti u srpsko-vizantijskom stilu, površine od oko 400 kvadratnih metara. Na prvi pogled odstupa od uobičajenih, starijih vojvođanskih crkava, koje su mahom starije i građene u barokonom stilu. Međutim, slična je crkvama u Bajmoku i Šantiću i novijim hramovima širom Vojvodine. Nova crkva biće bela, sa isturenim zvonikom.

Ujedno, srpska pravoslavna crkvena opština subotička obaveštava sugrađane da će u povodu praznika Uspenija Presvete Bogorodice - Velike Gospojine, u nedelju 27. avgusta  u 17 časova biti služeno praznično bdenije, a u ponedeljak, na sam dan praznika u 9 časova Sveta Liturgija, dok će u 18 časova biti obavljeno Večernje bogosluženje sa blagoslovom slavskog kolača i žita na Vodici.

Episkop bački u subotu na osveštanju temelja za hram na Prozivci

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 31
Pregleda: 9195

Povezana vest

Povezane teme

pravoslavna crkva

hram svetog nektarija eginskog

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.