Komentara: 15
Pregleda: 16044

Epidemiološka situacija nepovoljna, broj pacijenata i dalje visok

03.08.2020. u 16:28h > 16:48
Izvor: Subotica.com  / TV Subotica
Epidemiološka situacija u Subotici je i dalje nepovoljna, sa stabilnim brojevima koji su na visokom nivou, čime u Opštoj bolnici nisu zadovoljni. Iako narednih dana očekuju pad broja pacijenata i pregleda, apeluju na građane da budu oprezni i da nema opuštanja.
Epidemiološka situacija nepovoljna, broj pacijenata i dalje visok

Trenutno je na bolničkom lečenju 94 pacijenta, koji su svi sa upalama pluća, srednje teške do teške kliničke slike, dok se oni lakši otpuštaju na kućno lečenje, oblašnjavaju iz subotičke bolnice.

- Samo tokom vikenda, uključujući i petak, imali smo preko 65 pregleda u respiratornoj ambulanti, od toga je jedna trećina pacijenata primljena na bolničko lečenje, dakle preko 20, što smatramo visokim i nezadovoljavajućim brojem. Očekujemo pad broja zaraženih, ukoliko se sve preventivne mere budu  poštovale - kaže za TV Suboticu dr Gordana Krtinić, epidemiolog Opšte bolnice Subotica. - Zdravstveni sistem će nastaviti da prima i leči ove pacijente, ali ponavljam da bez učešća svakog od nas i uz poštovanje mera, nećemo moći da održimo ovakvu situaciju, stoga apelujem na oprez i bez opuštanja.

Epidemiološka situacija nepovoljna, broj pacijenata i dalje visokU kovid jedinici intenzivne nege trenutno se nalazi sedam pacijenata, od kojih je četvoro na mehaničkoj ventilaciji.

- Fluktuacija pacijenata koji zahtevaju intenzivno lečenje ili ih vraćamo na odeljenje je nekoliko puta u toku dana. Trenutno je sedam pacijenata u jedinici intenzivne nege, od toga su četiri pacijenta na mehaničkoj ventilaciji, a od njih se troje nalazi na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dok je jedan pacijent na respiratoru - dodaje dr Krtinić.

Po podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica, broj pozitivnih sugrađana na virus kovid-19 od početka epidemije pa zaključno sa današnjim danom iznosi 310, saopštio je danas Gradski štab za vanredne situacije, što je za 54 osobe više u odnosu na podatke od pre nedelju dana. Na teritoriji Severnobačkog okruga, od početka epidemije su ukupno 384 osobe obolele od korona virusa.

- Od početka epidemije kovid-19, na teritoriji Grada imamo zabeleženo 12 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa ovim oboljenjem. Za teritoriju Severnobačkog okruga, broj smrtnih ishoda iznosi 14 - navodi se u saopštenju Gradskog štaba. - Trenutna epidemiološka situacija oboljenja kovid-19 se i dalje ocenjuje kao nepovoljna, i zato apelujemo na građane da se ponašaju odgovorno i da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi.

INFO LINIJE ZA UPITE O ZDRAVSTVENOM STANJU KOVID PACIJENATA

Bolnica Subotica podseća građane da informacije o zdravstvenom stanju pacijenata koji se leče u kovid delu bolnice, najbliži članovi porodice mogu da dobiju svakog dana u periodu od 15 do 16 časova, pozivom na broj 024/555-222 i to za kovid jedinicu intenzivnog lečenja - lokal 343, kovid odeljenje za infektivne bolesti - lokal 261, kovid centar 1 - lokal 484 i kovid centar 2 - lokal 290.

Izvor: Subotica.com / TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 16044

Povezana vest

Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

bolnica subotica

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.