Komentara: 0
Pregleda: 2479

Emir Kusturica danas u Subotici predstavlja svoju knjigu

17.12.2010. u 12:54h
Izvor: RTV Yueco
<p>U Velikoj većnici Gradske kuće danas će biti predstavljena knjiga Emira Kusturice "Smrt je neprovjerena glasina". O knjizi će govoriti akademik Matija Bećković, dramaturg Sini&scaron;a Kovačević, direktor kompanije Novosti Manojlo Vukotić, upravnik Gradske biblioteke Dragan Rokvić i autor Emir Kusturica. Početak je u 18 časova.</p>
Emir Kusturica danas u Subotici predstavlja svoju knjigu

Autobiografska knjiga najznačajnijeg reditelja sa ovih prostora Emira Kusturice "Smrt je neprovjerena glasina", danas će biti predstavljena U Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici. U izdanju kompanije "Novosti", knjiga je objavljena u tiražu od 30.000 primeraka. Emir Kusturica promoviše prvu knjigu ne krijući tremu koja je, kaže - veća nego što je bila pred rediteljski prvenac "Sjećaš li se Doli Bel".

Dugo je tragao za naslovom knjige da bi konačno odabrao "Smrt je neprovjerena glasina" a to je i moto neobičnog porodičnog albuma o kome će na promociji govoriti Matija Bećković, Manojlo Vukotić i dramaturg Siniša Kovačević

"Ideja da je smrt dovedena na nivo trača, odnosno tabloidne istine počela je da korespondira sa idejom i pogledom unazad i broj ljudi iz djetinjstva kojih više nema i rečenicom moga oca, koju je izgovorio da bi me umirio kada sam kao jako mali vidio mrtvog čovjeka, rekavši - Smrt je sine, neprovjerena glasina", rekao je Kusturica.

Životna hronika Emira Kusturice predočava vrijeme od polaska u školu do osvajanja druge "Zlatne palme" u Kanu 95. Nastajala je deceniju i po, pri čemu ne postoji poseban razlog zbog kojeg je reditelj odlučio da dio intimnog i profesionalnog života podjeli sa javnošću.

"Broj događaja koji je proizveo, što moj život, što događaji u koje sam ulazio, jeste jedan krajnje uzbudljiv život i jednostavna potreba da se artikuliše u ovoj knjizi aktivan život od 35 godina", smatra Kusturica.
Reditelj koji tvrdi da je film važniji i od samog života i čiju su slavu zbog političkih i privatnih stavova pratile polemike i osporavanja, kaže da u intimnoj ispovesti sebe nije štedeo. "Moja majka je postavila jedno ključno pitanje - čiji si ti čovjek sine, postavljajući tako jednu tezu o dramatičnosti i tragičnosti čovjeka na Balkanu. Naravno da ona ne pita čiji sam u biološkom smislu, nego to radi zbog komšinica ili ne znam koga, koji govore da sam ja nečiji i da sam upao u opasne političke vode", kaže Emir Kusturica.

Prema riječima autora ovaj neobični porodični album sastavljen je od osamnaest Čehovljevih slika, u kom su sve dramatične stvari propuštene kroz pisca. "Smrt je neprovjerena glasina" sastoji se od poglavlja sa naslovima "Kako prvi put nisam video Tita", "Što je gore, to je dole, što je dole, to je gore", "Pokojnik je bio veliki protivnik alkohola", "Teniski lakat", "Slatki snovi"... koji proističu iz iskustva.

Zbog brige da njegova životna hronika ne bude puka autobiografija, pokušao je da bude što je moguće literarniji, tako da je knjiga, kako kaže, "otprilike životni amarkord od koga očekuje Nobelovu nagradu".

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2479
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.