Komentara: 11
Pregleda: 15339

Elektronska baza grobnih mesta i pokojnika sada dostupna i preko interneta

09.11.2017. u 13:56h
Izvor: Subotica.com
JKP "Pogrebno" od nedavno pruža novu vrstu elektronske usluge, "E-groblje Dudova šuma" koja je dostupna na sajtu i mobilnoj aplikaciji preduzeća. Ova vrste usluge, omogućuje sugrađanima da na jednom mestu dobiju sve informacije o pokojniku, kao i o lokaciji grobnog mesta.
Elektronska baza grobnih mesta i pokojnika sada dostupna i preko interneta

Projekat mapiranja groblja uz pomoć Gugl mape i dronskih snimaka iz vazduha, JKP "Pogrebno" realizuje od početka marta ove godine, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom. Projektom je za sada obuhvaćeno samo groblje Dudova šuma, te je sugrađanima omogućena elektronska pretraga grobnica na osnovu imena i prezime pokojnika.

- Dostupni su svi podaci koje smo mi ili Crkvena opština imali u bazi podataka u katastru grobnica. Kada ukucaju ime pokojnika, korisnici će dobiti informaciju o tačnoj lokaciji grobnice uz fotografiju, kako bi znali kako grobnica trenutno izgleda. Zatim, dostupni su podaci o tome kada je bila sahrana pokojnika i, ukoliko je bila u vremenskom periodu od desetak godina unazad, dostupna je i posmrtnica. Takođe, dostupne su i informacije o tome ko je još sahranjen u grobnici, kao i do kada je izvršena uplata za traženo grobno mesto - objasnila je Vesna Prćić, direktorka JKP "Pogrebno", ističući da je taj podatak veoma važan, pre svega kako bi se izbeglo poništavanje raka ili njihovo proglašenje za napuštene, a ne zbog profita preduzeća.

Elektronska baza grobnih mesta i pokojnika sada dostupna i preko interneta

Elektronska baza grobnih mesta i pokojnika sada dostupna i preko interneta

Kako je ova usluga dostupna elektronskim putem, odnosno preko sajta i mobilne aplikacije preduzeća, sugrađanima koji nisu u mogućnosti da ovim putem izvrše pretragu, informacije će biti dostupne prilikom postete groblju. 

- Razumem da nemaju svi pametne telefone, zbog toga će vremenom grobar koji je zaposlen na groblju, u kojem je izvršeno mapiranje, moći da pružiti ovu uslugu na licu mesta. Sugrađani samo treba da mu se obrate, a on će za njihove potrebe izvršiti pretragu i pružiti im sve neophodne informacije - naglasila je Prćić.

Da će se ovakva praksa nastaviti, potvrdila je direktorka JKP "Pogrebno", dodavši da već postoje planovi za narednu godinu. 

- Sledeće groblje koje će biti obuhvaćeno projektom je Aleksandrovo, koje je znatno manje od Dudove šume. Smatramo da je ovo dobar način pružanja usluge i pomoći sugrađanima, da brzo i jednostavno dođu do informacija o grobnicama, koje su davno posetili ili su zaboravili gde se nalaze - zaključila je Prćić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 15339
Povezane teme

jkp pogrebno

pogrebno preduzeće

elektronska usluga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.