Komentara: 0
Pregleda: 1801

Ekonomska škola "Bosa Milićević" realizovala „Erazmus“ projekat

29.03.2023. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Slogan bačkotopolske „Sarmijade“ – „Sarma povezuje ljude“ ovih dana je svoje bukvalno značenje imao u Ekonomskoj školi „Bosa Milićević“ gde je održan „Erazmus plus“ program „CookEU“, koji okuplja profesore i učenike srednjih škola iz Srbije, Mađarske, Slovačke i Rumunije.
Ekonomska škola "Bosa Milićević" realizovala „Erazmus“ projekat

Profesori su pripremali deset nacionalnih jela, a đaci koji se školuju za kuvare i konobare su im bili desna ruka.

- Svaka škola priprema svoja nacionalna jela a zanimljivo je da je kod svih počasno mesno zauzela sarma ili punjeni kupus, kako je drugačije zovu. Jedina razlika je što je kod nas kupus kiseo, a oni je pripremaju sa slatkim kupusom – priča profesorka Ivana Ćirić. - Nacionalna jela ove četiri zemlje su slična, i po ukusu i po sastavu, a razlikuju se po začinima koji se koriste. To je i razumljivo jer je reč o susednim zemljama Hrana svakako govori puno o narodu i gostoprimstvu i drago nam je što naš gosti kažu da se kod nas samo jede.

Ekonomska škola "Bosa Milićević" realizovala „Erazmus“ projekat

Domaćini su pripremali i smuđa na smedervski način, teletinu ispod sača, svadbarski kupus, srpsku zakusku, pitu zeljanicu, koljivo, posne punjene paprike, belmuž... Mađari će predstaviti hortobađi palačinke, gundelj palačinke, pečenu krv na luku, punjeni pileći batak sa ljubičastim kupusom, a Rumuni punjeni kupus, supu s mesom, supu od zelja, čorbasti pasulj, gulaš...

Ekonomska škola "Bosa Milićević" realizovala „Erazmus“ projekatU okviru „Erazmus Plus“ programa, u naredne tri godine budući kuvari, uz podršku profesora,  jedni za druge će pripremati nacionalna jela. Zajedno će napraviti video materijal o pripremi 40 nacionalnih jela iz četiri države i ispisaće stranice kuvara na pet jezika, na srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom i egleskom.

- Prošle godine smo imali prvi „Erazmus“ i 15 učenika je imalo praktičnu nastavu u Grčkoj. Uključili smo se u novi krug nakon što smo dobili ponudu od srednje škole iz Slovačke da budemo učesnici trogodišnjeg projekta „Cook EU“ – kaže Imre Zombori, direktor škole. - Cilj je da video materijal i kuvar podstaknu učenike da još više zavole poziv kuvara i da upoznaju što više kuvarskih tajni.  Naši učenici će od jeseni ići u Slovačku, Rumuniju i Mađarsku na časova praktične nastave i verujem da će im to omogućiti da steknu iskustvo koje će pamtiti.

Ekonomska škola "Bosa Milićević" realizovala „Erazmus“ projekat

Budući kuvari su i sada zasukali rukave i  ne samo da su pomagali u pripremi, nego su i pomno slušali o jelima, kako su nastala, na koji način se pripremaju, sa čime kombinuju, šta im daje poseban šmek...

- Jako je bitno da se umrežimo i da budemo u kontaktu sa decom i kolegama, jer to je jedini način da ovaj posao napreduje. Drago mi je što nas je domaća hrana okupila i da imamo priliku da razmenjujemo iskustva i mišljenja – ističe Saša Milanković, profesor kuvarstva. – Deca su zainteresovana za ovaj poziv i više ga ne upisuju samo da bi nešto završili već zaista žele da nauče i bave se ovim poslom. Kuvarstvo je doživelo procvat zahvaljući popularizaciji putem filmova, medija i u odnosima među mladima se podiglo na viši nivo, jer onaj ko zna da kuva više ga cene u društvu.

Ekonomska škola "Bosa Milićević" realizovala „Erazmus“ projekatMeđu onima koji su bili „krivci“ za ukusnu teletinu ispod sača bio je Nikola Stojanović, učenik drugog razreda.

- Odlučio sam da se školujem za kuvara zato što je to dobro plaćen posao i zato što volim da kuvam. Ovo što učestvujemo u pripremi nacionalnih jela za budući kuvar je veliko i lepo iskustvo za mene. Voleo bih da jednog dana odem u inostranstvo i da radim kao kuvar – kaže Nikola.

Ekonomska škola "Bosa Milićević" realizovala „Erazmus“ projekat

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 11 meseci i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1801
Povezane teme

ekonomska srednja škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.