Komentara: 1
Pregleda: 1914

Egereši: Nema tabu tema kada su u pitanju nacionalne zajednice

11.10.2013. u 17:43h
Izvor: RTV Yueco
Delegacija Saveta nacionalnih zajednica Skupštine AP Vojvodine posetila je mađarski i hrvatski nacionalni savet. Cilj je da obiđu svih 13 nacionalnih saveta na teritoriji Vojvodine i do decembra štampaju izveštaj o stanju položaja i ostvarivanje prava nacionalnih zajednica u Vojvodini. Kada Izveštaj bude završen biće dat na razmatranje Skupštini i Vladi AP Vojvodine.
Egereši: Nema tabu tema kada su u pitanju nacionalne zajednice

Sastancima prisustvuju i predstavnici lokalnih samouprava. Bila je to prilika da se predstavnici Saveta upoznaju sa aktuelnim stanjem u nacionalnom životu hrvatske i mađarske zajednice i problemima sa kojima se susreće Nacionalni saveti u ostvarivanju prava iz oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe maternjeg jezika i pisma.

Zaključak sastanka je da probleme ne treba skrivati, nego ih rešavati. U Hrvatskom nacionalnim veću su istakli da je problem u obrazovanju na hrvatskom jeziku, dodeli novca od strane pokrajine i države kulturnim institucijama od nacionalnog značaja za manjine. Kada je reč o obrazovanju na hrvatskom jeziku najveći je problem nedostatak potrebnih udžbenika za školu.

Predsednik Saveta za nacionalne zajednice u Vojvodini objašnjava da su problemi manjina uglavnom slični. Predstavnici saveta sa kojima su do sada razgovarali kao probleme su navodili upotrebu službenog jezika, informisanje i obrazovanje.

Članovi Saveta nacionalnih zajednica aktivno obilaze nacionalne savete i lokalne samouprave u kojima žive pripadnici svih nacionalnih zajednica. Za sada su obišli slovački, rusinski, hrvatski i mađarski nacionalni savet. U planu je da se do kraja jeseni obiđu svi nacionalni saveti u Vojvodini i onda sumiraju rezultati.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1914
Povezane teme

nacionalna kultura

nacionalna manjina

nacionalni saveti

nacionalna zajednica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.