Komentara: 1
Pregleda: 1795

Edukativne radionice za decu u Zoološkom vrtu

01.09.2017. u 13:54h
Izvor: Subotica.com
U okviru programa "Obrazovanje", koji ima tradiciju dugu više od dve decenije, i ove godine će školarci, uzrasta od prvog do četvrtog razreda, imati priliku da u Zoološkom vrtu na Paliću uče o biljnom i životinjskom svetu. U programu učestvuju sve osnovne škole iz našeg grada.
Edukativne radionice za decu u Zoološkom vrtu

Edukativni program se sastoji od predavanja, prezentacija i radionica, koje veterinari, timaritelji, biolozi i inženjeri hortikulture sa baštovanima Zoološkog vrta drže jednom mesečno. Ponekad se predavanja dogovaraju i u saradnji sa nastavnicima škola, jer program prati nastavni plan izbornog predmeta Čuvari prirode, tako da deca imaju teorijsku i praktičnu nastavu, bez potrebe da je nadoknađuju.

- Prvo držimo predavanje, a potom deca dobijaju zadatak, kako bi to znanje sa predavanja mogla odmah da primene. Sve što radimo prilagođeno je njihovom uzrastu, pa tako predavanja za prvake traju do 15 minuta, dok za četvrtake 45 minuta – kaže Vesna Davidović, menadžerka za odnose s javnošću Zoološkog vrta Palić, naglasivši da je cilj ovog programa da deca kroz igru i interakciju, uče o biljnom i životinjskom svetu koji nas okružuje.

Edukativne radionice za decu u Zoološkom vrtu

Radionice su uvek tematizovane i obično prate aktuelno godišnje doba, pa se tako na jesen sakupljaju plodovi drveća, koja se mogu pronaći u Zoo vrtu, dok se na proleće organizuju radionice koje se tiču baštovanstva.

- Posebno im je zanimljivo kada ih veterinar odvede u veterinarsku stanicu, što je za njih doživljaj jer mogu da vide sto na kojem lečimo životinje. Onda postavljaju pitanja gde ih bockamo, kako ih bockamo, kako lečimo tigra, a kako žirafu? Najviše im se dopalo u teraristici, gde je kolega doneo zmiju, pa su mogli da je stave oko vrata. Zanimljivo je da se deca uopšte ne plaše, dok učiteljicama nije bilo svejedno – dodala je kroz smeh Davidović.

Edukativne radionice za decu u Zoološkom vrtu

U pripremi su i nove radionice, na kojima će deca moći da čuju nešto više o školjkama, lobanjama i o krznu životinja, jer su jednom prilikom bila oduševljena krznom tigra.

- Kada uče o flori i fauni, njima je bitno da znaju kako to zapravo izgleda i da imaju predstavu o realnoj veličini. Jednom prilikom smo im pokazali krzno pravog tigra. Ne možete ni da zamislite kakvo je to oduševljenje bilo. Stajali su u redu da bi pipnuli i pomazili krzno, pa su gledali gde su mu bile oči i brkovi. Postavljali su bezbroj pitanja, što nam je i glavni cilj, da zainteresujemo decu – zaključila je Davidović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1795
Povezane teme

ZOO vrt Palić

osnovne škole subotica

radionice za decu

zoološki vrt na paliću

osnovno obrazovanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.