• Pregleda: 3927

Edukacija za pomoć maloletnim migrantima

Edukacija za pomoć maloletnim migrantima

Subotički Centar za socijalni rad uspešno je odgovorio svim izazovima koje je prethodnih godina donela migrantska kriza, a ukoliko neko iz nevladinog sektora ima zamerke na rad ustanove to treba da kaže jasno i poimence, a ne da donosi paušalne ocene - rečeno je danas na radionici o učešću insitucija socijalne zaštite u migrantskoj krizi u Srbiji, održanoj u hotelu „Patria“.

- Centri za socijalni rad su osnovne jedinice socijalne zaštite i u ovom slučaju nadležni su za maloletne migrante bez pratnje, koji su jedan od fenomena ove migrantske krize. Mi smo jedina zemlja na celoj balkanskoj ruti koja je izdala obavezujući poziv svim pružaocima socijalne zaštite da svako maloletno dete koje se nađe na teritoriji Srbije mora da ima staraoca i mora da se jasno zna koji je centar nadležan za njega. Otvorena su pitanja koja do sada nisu bila akutelna, kao što su jezička i kulturološka barijera i ovakve edukacije imaju za cilj da naši socijalni radnici još bolje izađu u susret situaciji koja se može desiti na terenu – objašnjava Nenad Ivanišević, državni sekretar u ministratsvu rada. - Voleo bih da nevladine organizacije koje kritikuju rad nekog od centara to kažu imenom i prezimenom, kao i da kažu kome su prijavile i kada centar nije izašao na teren. Paušalne ocene su dobre za pet minuta slave, ali za sistemska rešenja nisu. Imamo dobru saradnju sa NVO i ukoliko imaju bilo kakvu sumnju treba jasno da prijave i kažu gde je problem da bi mogli da ga otklonimo.

Po njegovim rečima, Subotica je dobro i odgovorno reagovala i odgovorila na migrantsku krizu, koja je u naš mgrad došla još pre nekoliko godina, i zato će imati punu podršku kako Republike Srbije, tako i stranih donatora.

U ovom momentu u prihvatnim centrima širom Srbije nalazi se oko šest hiljada ljudi, a oko 700 je van sistema. Od toga, više od trećina je maloletnih migranata, a od njih je 800 bez pratnje.

- Maloletni migranti se smeštaju u Domu u Subotici, Beogradu i Nišu, a u prihvatnim centrima se trudimo da se za maloletne migrante naprave posebni prostori i da se o njima staraju socijalni radnici, zajedno sa Unicef-om – dodaje Ivanišević.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
Vojvoda Vuk Odgovori
Aloo bre jeste vi normalni? Teraj tu bagru odavde vodi ih svojoj kuci
Zoran Odgovori
Država radi protiv svojih građana!
Lola Odgovori
Ovaj Ivanisevic bas odlucio da nam Suboticu nastani sa migrantima pa da se naviknemo na nasilje, pljacku i smece!
SVAKOG GOSTA, TRI DANA DOSTA
Migrantski doprinos nasilju, pljačkama i smeću je samo kap u ionako već prepunoj čaši, koju tako zdušno punimo mi sami, a nadležni organi ič ne čine na njenom pražnjenju. Pardon, nedavno su iz pritvora pustili izvesnu osobu. Jeste jedna, ali "vredna", možda i više od šurnajs neželjenih gostiju.
pitbull Odgovori
Nemata druga posla nego da se bavite sa ljudima koji ne pripadaju nasem drustvu! Sramota da nasi stari i manje situirani nemaju sta da jedu i ogrev za zimu. Pogledajte sta ovi vasi fini maloletnici cine na zapadu. Ubijaju, siluju, pljackaju neduzan narod. Mogu vam poslati malo artikala iz Svedskih novina da se uverite. Policija stoji i gleda bezpomocno celu situaciju. Nadajte se samo da ne ostanu kod nas !!!!
Svajcarac iz Lozane Odgovori
Taj Ivanisevic nije sasvim svoj!!!

Šaljite to sve nazad u Tursku!

Kakvi migranti, širi Soros i globalisti Islam po Evropi.

DOSTA JE BILO ISLAMIZACIJE
Milan024 Odgovori
A da ih sve pokupiš, i odvedeš u Beograd, šta misliš?
bole Odgovori
migrantska kriza nije i netreba da bude u nadleznosti centra za soc.rad jer oni imaju svoju delatnost i pretrpani poslom.Imate crveni krst i caritas, unicef pa saradjujte na medjunarodnom nivou jer tako to treba da bude ako migranti zele u druge zemlje onda to cela Evropa treba da se brine o tome a ne lokalni centri za soc.rad.
Jeca Odgovori
On je pravi ekspert za migracije, migrira iz stranke u stranku.
Dane Korica
|Hahahaha kako sam se nasmejao...golub preletac
pablito Odgovori
Ne punite nam grad bre sa njima! Radi donacija koje dvoje troje maznu upropasti ste grad
aleksandar Odgovori
dakle, vlada ima projekat "ukljucivanje migracija u razvojne strategije".

vucic ladno misli da cemo sa migrantima biti razvijeniji.
Paša Odgovori
Preletačević
SUBOTICA Odgovori
Jucer jos jedan atentat u LONDONU posle mnogobrojnih u Evropi zadnjih godina i 10puta vise sprecenih..
i DJIJADISTI su nekada bili deca..tako da nemojte nam tu izigravati neke velike DEMOKRATE sto niste Vojnic Ivanisevic...kada jedan od njih uleti na terasu u centru grada VI cete biti krivi
Ne razumete da je ovo SOK CIVILIZACIJA izmedju muslimana i Krcana a SAUDIJSKA ARABIJA sused sa Sirijom i Irakom i bogatija od citave EUNIJE ne zeli nijednu izbeglicu brata Muslimana amilioni idu tamo u MEKU na molitvu??
Zato sto zele ISLAMIZOVATI EVROPU i placaju dzamije svugde po Evropi cak i u LJUBLJANI
Vojnicu Ivanisevicu HVALA za ISLAMIZACIJU SRBIJE????
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.