Komentara: 14
Pregleda: 4543

Edukacija za pomoć maloletnim migrantima

21.03.2017. u 13:04h
Izvor: Subotica.com
Edukacija za pomoć maloletnim migrantima

Subotički Centar za socijalni rad uspešno je odgovorio svim izazovima koje je prethodnih godina donela migrantska kriza, a ukoliko neko iz nevladinog sektora ima zamerke na rad ustanove to treba da kaže jasno i poimence, a ne da donosi paušalne ocene - rečeno je danas na radionici o učešću insitucija socijalne zaštite u migrantskoj krizi u Srbiji, održanoj u hotelu „Patria“.

- Centri za socijalni rad su osnovne jedinice socijalne zaštite i u ovom slučaju nadležni su za maloletne migrante bez pratnje, koji su jedan od fenomena ove migrantske krize. Mi smo jedina zemlja na celoj balkanskoj ruti koja je izdala obavezujući poziv svim pružaocima socijalne zaštite da svako maloletno dete koje se nađe na teritoriji Srbije mora da ima staraoca i mora da se jasno zna koji je centar nadležan za njega. Otvorena su pitanja koja do sada nisu bila akutelna, kao što su jezička i kulturološka barijera i ovakve edukacije imaju za cilj da naši socijalni radnici još bolje izađu u susret situaciji koja se može desiti na terenu – objašnjava Nenad Ivanišević, državni sekretar u ministratsvu rada. - Voleo bih da nevladine organizacije koje kritikuju rad nekog od centara to kažu imenom i prezimenom, kao i da kažu kome su prijavile i kada centar nije izašao na teren. Paušalne ocene su dobre za pet minuta slave, ali za sistemska rešenja nisu. Imamo dobru saradnju sa NVO i ukoliko imaju bilo kakvu sumnju treba jasno da prijave i kažu gde je problem da bi mogli da ga otklonimo.

Edukacija za pomoć maloletnim migrantima

Po njegovim rečima, Subotica je dobro i odgovorno reagovala i odgovorila na migrantsku krizu, koja je u naš mgrad došla još pre nekoliko godina, i zato će imati punu podršku kako Republike Srbije, tako i stranih donatora.

U ovom momentu u prihvatnim centrima širom Srbije nalazi se oko šest hiljada ljudi, a oko 700 je van sistema. Od toga, više od trećina je maloletnih migranata, a od njih je 800 bez pratnje.

- Maloletni migranti se smeštaju u Domu u Subotici, Beogradu i Nišu, a u prihvatnim centrima se trudimo da se za maloletne migrante naprave posebni prostori i da se o njima staraju socijalni radnici, zajedno sa Unicef-om – dodaje Ivanišević.

Izvor: Subotica.com
Radionica "Učešće institucija socijalne zaštite u migrantskoj krizi" Radionica "Učešće institucija socijalne zaštite u migrantskoj krizi" Radionica "Učešće institucija socijalne zaštite u migrantskoj krizi" Radionica "Učešće institucija socijalne zaštite u migrantskoj krizi" Radionica "Učešće institucija socijalne zaštite u migrantskoj krizi" Radionica "Učešće institucija socijalne zaštite u migrantskoj krizi" Radionica "Učešće institucija socijalne zaštite u migrantskoj krizi" Radionica "Učešće institucija socijalne zaštite u migrantskoj krizi"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 14
Pregleda: 4543
Povezane teme

Nenad Ivanišević

centar za socijalni rad

socijalna zaštita

migranti

migranti u subotici

imigranti

socijalno ugroženi građani

prihvatilište za migrante

maloletni migranti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.