Komentara: 16
Pregleda: 4077

"Dveri" podnele predlog za Porodičnu deklaraciju

02.11.2017. u 15:28h
Izvor: Subotica.com
GrO „Dveri“ Subotice prošle nedelje predale su Porodičnu deklaraciju „Grad Subotica – zaštitnik porodice“ gradonačelniku Bogdanu Labanu, predsedniku Skupštine grada Tivadaru Bunfordu i svim odborničkim grupama u gradskom parlamentu.
"Dveri" podnele predlog za Porodičnu deklaraciju

Kako se navodi u saopštenju, deklaracija je predata sa ciljem da Subotica usvoji jedan važan dokument za očuvanje porodice i porodičnog doma.

- Prema Ustavu i Porodičnom zakonu, kao i prema međunarodno prihvaćenim obavezama, Republika Srbija, a samim tim i grad Subotica, dužni su da zaštite porodicu, bračnu zajednicu muškarca i žene, kao osnovnu jedinicu društva. Pitanje zaštite porodice nije pitanje za jednu političku organizaciju, niti za jedan mandat gradske vlasti, već borbe protiv negativnih demografskih trendova – objašnjavaju „Dveri“. -  Zato smatramo da tema zaštite porodice mora da nađe svoje mesto u lokalnoj politici i da treba da se formira poseban skupštinski Odbor za zaštitu porodice. Naš dugoročni cilj je povećanje kvaliteta života bračnih parova sa decom i da naš grad postane „Grad Subotica – zaštitnik porodice“.

Pored sumornih demografskih statističkih podataka, u Porodičnoj deklaraciji između ostalog stoji da je "najveća opasnost sa kojom se naš grad suočava upravo odumiranje stanovništva i da svaka vlast treba da pospeši natalitet i da zaštiti, ohrabri i pomogne porodice u odluci da imaju više dece."

Po mišljenju "Dveri", to će se ostvarivati tako što će prioritet pri planiranju budžeta grada biti izdvajanje za pomoć i podršku porodici, kroz reformu lokalne poreske administracije u cilju olakšica, smanjenja i ukidanja plaćanja poreza na imovinu za porodice sa više dece, posebno one koje su socijalno ugrožene, olakšice pri plaćanju komunalnih usluga  višečlanim i prezaduženim porodicama, podršku porodičnim firmama i zadrugama, a posebno povratku mladih na selo.

Kako se dalje navodi, grad posebno treba da podržava privatna preduzeća koja će primenjivati pro-porodične principe u svom poslovanju, a prilikom zapošljavanja u javnom sektoru prioritet treba da imaju samohrane porodice. Takođe, treba da se osnuje gradski Fond za podršku porodici i lečenju dece, koji će biti finansiran iz gradskog budžeta i od donacija, sa posebnim zadatkom da pomaže u lečenju teško bolesne dece, obezbedi besplatan parking za trudnice i višečlane porodice, pojača i proširi uloga savetodavnih centara pri medicinskim i obrazovnim centrima na temu zaštite zdravlja žena i posebno reproduktivnog zdravlja...

Dveri ističu da "Porodična deklaracija" podrazumeva i da svako naselje u našem gradu ima odgovarajuće igralište za decu, da deca u predškolskom uzrastu dobiju mogućnost  besplatnog letovanja i zimovanja, da roditelji više ne snose troškove boravka drugog i svakog sledećeg deteta u predškolskim ustanovama kao i besplatne udžbenike i prevoz u školskom uzrastu i veće finansijske podsticaje za studiranje.

Dodatak: Porodična deklaracija (PDF)

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 4077
Povezane teme

dveri

srpske dveri

dveri srpske

pokret dveri subotica

srpski pokret dveri

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.