Komentara: 10
Pregleda: 9915

Dva minuta tišine za Aleksin zakon

17.04.2016. u 17:35h
Izvor: Subotica.com
Subotičani su danas sa dva minuta tišine dali simboličnu podršku usvajanju Aleksinog zakona, zakona protiv vršnjačkog nasilja, u Narodnoj skupštini Republike Srbije.
Dva minuta tišine za Aleksin zakon

Dvadesetak Subotičana okupljenih na Gradskom trgu sa dva minuta tišine dali su podršku usvajanju zakona protiv vršnjačkog nasilja, a koja su ujedno posvećena i svim žrtvama vršnjačkog nasilja.

Usvajanje Aleksinog zakona, po rečima jednog od organizatora, Olivera Blesaka, neophodno je jer institucije ne funkcionišu na zadovoljavajući način u ovom domenu.

- "Dovoljno se govorilo o ovom problemu, dovoljno dugo smo svi mi bili svedoci vršnjačkog nasilja, sada je vreme za dela i vreme je da se usvoji Aleksin zakon. Osnovni problem je što institucije ne funkcionišu, što roditelji tolerišu neke stvari i što je ovaj model ponašanja, uslovno rečeno, postao društveno prihvatljiv. Dva minuta ćutanja za Aleksin zakon je danas organizovan u pet gradova Srbije, a Subotica je jedan od njih" - izjavio je Oliver Blesak.

Dva minuta tišine za Aleksin zakon

Odredbe Aleksinog zakona:

  • Postrožavanje odgovornosti i kazni za prosvetne radnike (direktore, profesore, psihijatre i pedagoge) u slučaju propusta kada je u pitanju zanemarivanje, nasilje i zlostavljanje deteta
  • Veća odgovornost roditelja i traženje većeg učešća proaktivnih centara za socijalni rad u samom postupku
  • Potraživanje prava žrtava vršnjačkog nasilja (da žrtva ima pravo da pokaže da je žrtva)

Dva minuta tišine za Aleksin zakon

Aleksa Janković je želeo da bude pilot, kao i njegov otac. Majka mu je bila vaspitačica, a odrastao je sa mlađom sestrom. Voleo je fudbal i muziku, da se lepo obuče, da nosi dužu kosu. Okarakterisan je kao hiperaktivan. U školskim beleškama je pisalo da je umeo da peva na likovnom, dira "venecijanere" za vreme časa, šalje ceduljice drugarima. U školi su ga zlostavljali vršnjaci, čak toliko da je dobio potres mozga i završio sa longetom. Za osam meseci, tukli su ga osam puta, vređali, jurili, pretili..

Njegovi roditelji su uporno tražili pomoć od škole i nadležnih, a nastavnici ili nisu reagovali ili su reagovali neadekvatno. Dobijao je batine i oko škole i u njoj, često u školskom dvorištu, a na kraju su ga tukli i pred nastavnicima.

Aleksa je 10. maja 2011. godine izvršio samoubistvo skokom sa trećeg sprata. Sahranjen je sa pilotskom kacigom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 2 dana
Komentara: 10
Pregleda: 9915
Povezane teme

žrtve nasilja

psihičko nasilje

nasilje u školi

škola bez nasilja

vršnjačko nasilje

nasilje

aleksin zakon

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.