Komentara: 14
Pregleda: 3561
Foto

Duž palićke promenade spomen na Lajoša Vermeša

29.07.2021. u 15:38h
Izvor: Subotica.com
Duž šetališta uz obalu Palićkog jezera postavljeno je 18 tabli sa slikama i informacijama o Lajošu Vermešu i Palićkim sportskim igrama, kasnije nazvanim Palićka olimpijada.
Duž palićke promenade spomen na Lajoša Vermeša

Postavljanje tabli koje su  obogatile promenadu finansirala je Pokrajinska vlada sa 100 hiljada dinara. Informacije su ispisane na šest jezika – na sva četiri koja su u službenoj upotrebi i na engleskom i nemačkom jeziku.

- Nikada nije loše da ponovimo da smo mi na Paliću još 1880.godine imali olimpijadu zahvaljujući Lajošu Vermešu.  To je bilo 16 godina pre nego što su održane moderne Olimpijske igre. On je pokazao put, bez njega ne bismo imali savremene olimpijske igre, ne bi se izgradio Bogojvar, zgrada današnje Riblje čarde i Vile „Lujze“, niti bismo imali toliko izvrsnih sportista u Subotici, Paliću i okolini – istakao je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada.  – Zahvaljujem se porodici koja nam je ustupila originalne fotografije, jer bez njih ne bi mogli da pokažemo sugrađanima i gostima iz celog sveta ko je bio Lajoš Vermeš.

Duž palićke promenade spomen na Lajoša VermešaPredstavljanju tabli o liku i delu Lajoša Vermeša prisustvovali su njegov unuk Mihalj Vermeš i čukununuka Viktorija.

- Veoma sam dirnut što prisustvujem ovako divnom događaju.  Ovo je veoma kreativna ideja dajući snažan doprinos u očuvanju sportskih i kulturno-istorijskih tradicija našeg naroda – ističe Mihalj Vermeš. – Deda je od deset do 18. Godine bio u Gimnaziji u Budumpešti, gde se zaljubio u sport i antički jezik i kulturu. Tako je dobio ideju da sa svojom braćom Nandorom i Belom i velikim prijateljem Miklošem Matkovićem  organizuje Palićke sportske igre.

Duž palićke promenade spomen na Lajoša Vermeša

Izvor: Subotica.com
Otkrivanje turističkih tabli Lajošu Vermešu na Paliću Otkrivanje turističkih tabli Lajošu Vermešu na Paliću Otkrivanje turističkih tabli Lajošu Vermešu na Paliću Otkrivanje turističkih tabli Lajošu Vermešu na Paliću Otkrivanje turističkih tabli Lajošu Vermešu na Paliću Otkrivanje turističkih tabli Lajošu Vermešu na Paliću Otkrivanje turističkih tabli Lajošu Vermešu na Paliću Otkrivanje turističkih tabli Lajošu Vermešu na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 3561
Povezane teme

mihalj vermeš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.