Komentara: 1
Pregleda: 2997
Foto

Duvanski proizvodi u očima đaka

31.01.2020. u 09:40h
Izvor: Subotica.com
Kako izgledaju duvanski proizvodi i posledice njihove upotrebe u očima deteta, može se videti na radovima učenika osnovnih škola koje su naslikali povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana. Stručnjaci upozoravaju da ne postoje bezbedni duvanski proizvodi, kao ni bezbedan nivo izlaganja duvanskom dimu.
Duvanski proizvodi u očima đaka

Ukoliko povećani rizik od razvoja brojnih oboljenja ne dopire do vas, možda će iskrene poruke koje su poslali osnovci svojim likovnim radovima. Baš jednu takvu poslao je Filip Bogdanović, učenik osmog razreda OŠ "Sečenji Ištvan", koji je kratkim strip želeo da ukaže vršnjacima i odraslim pušačima zbog čega je važno da ostave cigarete.

- Nacrtao sam kako iz zapaljene cigare izlazi dim koji razgovara sa pušačima i kaže im da je bolje da prestanu da puše, pre nego što i sami postanu dim i tako nestanu - objasnio je Filip.

Duvanski proizvodi u očima đaka

Za ovo delo nagrađen je posebnom nagradom Centra za promociju zdravlja, koji je u novembru prošle godine raspisao likovni konkurs za učenike subotičkih osnovnih škola na temu "Život bez duvana – za bolju budućnost novih generacija". Na konkurs su pristigla 123 rada iz osam osnovnih škola, a najbolji među njima su i nagrađeni.

- Njihovi likovni radovi zaista mnogo vrede, zato što naše mlade generacije učimo o štetnosti upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu, a oni na taj način prenose svoje poruke vršnjacima i nama odraslima - naglasila je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja, dodajući da ovogodišnja kampanja obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana u fokus stavlja upravo značaj zaštite mladih od upotrebe duvanskih proizvoda i nove izazove s kojima se susreću. - Prema istraživanju upotrebe duvana među mladima uzrasta od 13 do 15 godina iz 2017. godine, oko 11 odsto dečaka i devojčica ovog uzrasta je koristilo cigarete i time bismo bili zadovoljni da nemamo i druge podatke, jer je to pad upotrebe cigareta, ali ne i pad zavisnosti od nikotina. Mladi su izloženi novim duvanskim proizvodima i po istraživanju iz 2017. godine upravo 9 odsto ove populacije korisiti nargile, a 6 odsto elektronske cigarete. To su novi proizvodi koje duvanska industrija plasira na manipulativan način dovodeći mlade u zabludu da su manje štetni i da se mogu korisiti za odvikavanje od pušenja, što apsolutno nije tačno.

Duvanski proizvodi u očima đaka

Po rečima dr Verice Dronjak, načelnice Preventivnog centra Doma zdravlja, problem predstavlja i to što su mladi u velikom procentu izloženi duvanskom dimu, najpre u svojoj kući, a potom i na javnim mestima, te da su posledice izloženosti duvanskom dimu jednako opasne.

- Duvan je heterogeni aerosol koji sadrži preko 7.000 različitih supstanci, od kojih je 250 jedinjenja opasno po zdravlje, pri čemu se 70 smatra kancerogenim. Sama upotreba duvana povezana je sa brojnim bolestima i gotovo da ne postoji organ u telu koji je izložen duvanskom dimu, a da neće imati reakciju - istakla je dr Dronjak. - Deca su posebno osetljiva na izloženost duvanskom dimu, kako iz okruženja, tako iz kontakta sa prostorijama u kojima se puši, što može da dovede do razvoja respiratornih infekcija, nisu retke ni infekcije uha, stoga posebno apelujemo na roditelje da zaštite decu od izloženosti duvanskom dimu.

Izvor: Subotica.com
Obraćanje povodom obeležavanja Dana bez duvanskog dima Obraćanje povodom obeležavanja Dana bez duvanskog dima Obraćanje povodom obeležavanja Dana bez duvanskog dima Obraćanje povodom obeležavanja Dana bez duvanskog dima Obraćanje povodom obeležavanja Dana bez duvanskog dima Obraćanje povodom obeležavanja Dana bez duvanskog dima Obraćanje povodom obeležavanja Dana bez duvanskog dima Obraćanje povodom obeležavanja Dana bez duvanskog dima
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2997

Povezana vest

Povezane teme

nada kosić bibić

nacionalni dan bez duvanskog dima

verica dronjak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.