Komentara: 4
Pregleda: 3726
Foto

Akcija kontrole zdravlja sutra u marketu "024"

30.01.2020. u 15:47h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana, Centar za promociju zdravlja, Dom zdravlja i Apoteka Subotica, uz podršku Crvenog krsta i Društva za borbu protiv raka, organizovaće u petak, 31. januara, promotivnu akciju u marketu "024 Univerexport". U periodu od 9 do 12 časova, zainteresovani sugrađani moći će da prekontrolišu faktore rizika i svoje zdravstveno stanje, kao i da dobiju korisne savete o predstanku pušenja.
Akcija kontrole zdravlja sutra u marketu "024"

Sugrađani će biti u prilici da izmere krvni pritisak, vrednosti šećera i masnoća u krvi, kao i vrednosti ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu na smokilajzeru. Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje deliće savete o zdravim stilovima života i odvikavanju od pušenja, dok će farmaceuti Apoteke Subotica pušačima ponuditi besplatne suplemente za jačanje imuniteta.

- Imaćemo pastile za nadraženo grlo kod pušača, preparate bršljena za produktivni kašalj, preparate magnezijuma koji pomažu kod nervoze ako ostavljate cigarete i preparate cinka za jačanje imuniteta. Cilj nam je da posetite naš štand, da porazgovaramo o vašim pušačkim navikama i eventualnom ostavljanju cigareta, te da vam pružimo podršku i pomognemo savetima - pozvala je Jelena Pavlović, portparolka Apoteke Subotica.

Osim promotivne zdravstvene akcije, organizovaće se i edukativne radionice za učenike srednjih škola koje će održati volonteri Crvenog krsta i lekar Zavoda za javno zdravlje na temu "Prevencija bolesti zavisnosti - odolevanje socijalnom pritisku" i "Reklame i sponzorstvo - medijska pismenost".

- I ovoga puta ističemo ulogu naših mladih volontera i vršnjačkih edukatora bez kojih ove akcije ne bi bile moguće. Zaista smo privilegovani što zahvaljujući njima možemo da edukujemo javnost i da ukažemo na štetnost, u ovom slučaju duvana, ali i mnogih drugih bolesti zavisnosti - rekao je Zoran Milovanović, stručni saradnik Crvenog krsta. 

Ovogodišnji Nacionalni dan bez duvana obeležava se pod sloganom "Život bez duvana – za bolju budućnost novih generacija", s ciljem da se skrene pažnja na štetne posledice upotrebe duvana i izlaganja duvanskom dimu, kao i na neophodnost promocije života bez duvana i značaja prestanka upotrebe duvanskih proizvoda.

- Osnovna poruka je da svi mogu da ostave cigarete, pa tako može i svaki naš sugrađanin. Pozivamo ih da to urade baš sutra, da ne čekaju, ne kalkulišu i ne odlažu tu odluku, jer svaki dan koji provedu bez duvana unaprediće kvalitet njihovog zdravlja - poručila je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 meseci i 3 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 3726
Povezana vest
Povezane teme
zavod za javno zdravlje dom zdravlja subotica nada kosić bibić centar za promociju zdravlja nacionalni dan bez duvanskog dima crveni krst subotica jelena pavlović zoran milovanović
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.