Komentara: 12
Pregleda: 6191

Dulić: subvencije za Eko automobile

22.03.2011. u 13:55h
Izvor: RTV Yueco
Dulić: subvencije za Eko automobile

Ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić najavio je da će fond za zaštitu životne sredine subvencionisati sa po 100 hiljada dinara kupovinu svakog ekološkog vozila, koje za to ima i zvanični sertifikat. S obzirom na to da je vozni park u Srbiji, po pitanju starosti automobila, poprilično star, a samim tim i ekološki neispravan, pod hitno se mora podići svest o zaštiti životne sredine, a vozni park obnovljen.

Špedicije u Subotici kažu da do sada nisu imali iskustva sa carinjenjem ekoloških automobila, niti da su čuli da za njih ima interesovanja. S obzirom na to da je od 2001. godine počeo uvoz automobila sa euro 3 standardom, još uvek je potražnja samo za tim automobilima.

U Srbiji se voze automobili sa veoma niskim ekološkim standardom, što ne čudi s obzirom na finansijsko stanje većine građana Srbije. Ministar Dulić rekao je da svest građana o zaštiti životne sredine u uzlaznom nivou, ali da bi svest trebalo da povećaju i institucije u zemlji.

Motorima standarda Eco Friendly smatraju se svi motori koji izbacuju količinu ugljen-dioksida nižu od 100 grama po kilometru. Obnavljanjem voznog parka sa ekološkim automobilima, u velikoj meri bi se zaustavilo zagađivanje životne sredine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 6191
Povezane teme
Oliver Dulić ekološki automobil subvencije ekološki sertifikat
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.