Komentara: 12
Pregleda: 2793

DSHV: Pozdravljamo pozitivan izveštaj EU komisije o Srbiji

16.06.2017. u 11:17h
Izvor: Demokratski savez Hrvata u Vojvodini
Saopštenje Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, koje je potpisao Tomislav Žigmanov, predsednik Saveza, prenosimo u celosti. Saopštenje je izvorno sa hrvatskog prilagođeno zvaničnom jeziku i pismu portala - srpski, latinica.
DSHV: Pozdravljamo pozitivan izveštaj EU komisije o Srbiji

U svoje lično ime i u ime Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini pozdravljam usvajanje najnovije Rezolucije o Srbiji u Evropskom parlamentu, koju je podneo izvestilac Dejvid Mekalister o napretku Srbije u evropskim integracijama u 2016. godini.

Smatram da je veoma pozitivno to što je rezolucija usvojena velikom većinom glasova zastupnika i što je sama Unija pozdravila napredak Srbije ka njenom punopravnom članstvu. I ovim putem naglašavamo kako DSHV u potpunosti podržava proces evropskih integracija Republike Srbije te drži kako je u interesu svih građana Srbije da se ovaj proces što uspešnije okonča i da konačni rezultat ovog kompleksnog procesa bude punopravno članstvo Srbije u velikoj evropskoj porodici.

DSHV je i do sada pozdravljao svaku pozitivnu odluku iz Brisela i posebno isticao kako se trudio biti konstruktivan faktor u ovim procesima, ali i da će nastaviti upozoravati na postojeće probleme, koji se, na žalost, i ovog puta u izveštaju spominju, a koji direktno dotiču i hrvatsku zajednicu u Srbiji. U tom smislu nas hrabri što je Evropski parlament skrneuo pažnju na propuste koji se i dalje pojavljuju u procesu ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava i koji i dalje predstavljaju ozbiljnu prepreku u izgradnji pravednog i demokratskog društva. Pomenuti problemi, kao što su nepotpuna implementacija garantovanih prava u pogledu obrazovanja, posebno pitanje udžbenika, i upotrebe jezika, nedovoljna i neadekvatna zastupljenost manjina na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou, nedovoljna zastupljenost u pravosudnim telima, predstavljaju ozbiljnu prepreku u izgradnji demokratskog društva i funkcionalnog sistema. Veoma je ohrabrujuće to što je EU prepoznala i činjenicu da je Vojvodina kao multikulturalni region, a u kojoj su Hrvati u Srbiji najviše koncentrisani, zadržala visok stepen zaštite manjinskih prava, kao i da se autonomija Vojvodine ne bi smela ni koji način umanjivati.

Na kraju, DSHV će i nadalje podržavati put Srbije ka Evropskoj uniji kao jednom od najhumanijih mirovnih projekata na prostoru evropskog kontinenta i na tom putu ćemo nastaviti ukazivati na postojeće probleme, ali paralelno biti i konstruktivni partner.

Hrvatska zajednica nesumnjivo predstavlja jednu veliku vezu Srbije s Europskom unijom. Nadamo se da će državna tela u Srbiji to više prepoznavati te jačati saradnju i voditi aktivni dijalog sa legitimnim predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, kako bi se postojeći problemi što kvalitetnije i efikasnije rešavali.

// kraj saopštenja

Izvor: Demokratski savez Hrvata u Vojvodini
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 2793
Povezane teme

dshv

demokratski savez hrvata u vojvodini

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.