Komentara: 65
Pregleda: 7632

DS: Uzalud akvapark ako je okruženje u zapuštenom, oronulom i devastiranom stanju

09.05.2019. u 12:00h > 15:04
Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Saopštenje Gradskog odbora Demokratske stranke Subotica, povodom turističke ponude i sadržaja na Paliću, prenosimo u celosti.
DS: Uzalud akvapark ako je okruženje u zapuštenom, oronulom i devastiranom stanju

Lokalna samouprava pod rukovodstvom Demokratske stranke je još 2012. godine pokrenula projekat izgradnje akvaparka i velnes centra na Paliću sa otvorenim i zatvorenim bazenima, u cilju stvaranja turističke atrakcije koja bi privlačila značajan broj turista na Palić i u Suboticu tokom cele godine.

Grad i „Park Palić“ d.o.o. su 2013. godine sproveli arhitektonsko-urbanistički konkurs, izabrana su i javnosti prezentovana najbolja rešenja. Međutim, krajem 2013. godine vlast u gradu je „prekomponovana“ i novi gradonačelnik, izabran od strane Srpske napredne stranke i koalicionih partnera, izjavio je da je izgradnja akvaparka glupost i zaustavio svaki dalji razvoj na Paliću za sledećih nekoliko godina.

Pohvalno je, stoga, što je projekat izgradnje akvaparka i velnes centra posle pet izgubljenih godina ponovo pokrenut. Skrećemo pažnju da bi za razvoj turizma u Subotici i na Paliću, pored otvorenih bazena bilo neophodno izgraditi i zatvorene bazene, spa i velnes centar, kako bi Palić privlačio turiste tokom cele godine, a ne samo tokom par letnjih meseci.

Međutim, da bi Palić i Subotica živeli i od turizma potrebno je voditi kontinuiranu brigu i o postojećim sadržajima.  Na žalost, svedoci smo da se to ne dešava, o čemu najbolje svedoče i primedbe turista koji su tokom proteklih praznika boravili u Subotici i na Paliću.

Na Paliću posebno negativan utisak ostavlja Zoološki vrt i predstavlja veliko razočarenje za sve njegove posetioce. Poslednjih nekoliko godina, po rečima stalnih posetilaca iz drugih gradova, životinjski fond je sve siromašniji, i u odnosu na vreme od pre jedne decenije praktično desetkovan.

O kvalitetu vode u Palićkom jezeru ne treba puno govoriti. Međutim, lokalna samouprava već šest godina priprema projekat sanacije jezera, bez mnogo stvarnih akcija, a da pritom čak ne postoji ni naučno verifikovana studija koja bi dala odgovor na pitanje da li su predložene mere dovoljne i da li će, ako se i sprovedu, zaista i dovesti do eliminicaje modrozelenih algi, glavnog zagađivača jezerske vode.

Ni sam grad, odnosno njegov centar, koji bi sa Palićem trebalo da predstavlja jedinstveni turistički proizvod, ne ostavlja bolji utisak. Po rečima gostiju grad je svake godine sve više oronuo, fasade u zaštićenom jezgru grada su svakom godinom sve sivlje i zapuštenije, spomenici kulture propadaju, dok je higijena grada na sve nezavidnijem nivou.

Kontinuirana briga, neprestano održavanje i unapređenje postojećeg nije, stoga, ništa manje važno od izgradnje novih sadržaja.

Ulaganje u sadržaje koji predstavljaju turističku ponudu Subotice znači više noćenja u gradu, više izdatih apartmana, više pruženih ugostiteljskih usluga, više prihoda za naše sugrađane, ali i više prihoda za gradski budžet. Bez stalne i stručne brige o gradu ovakav rezultat će, na žalost, izostati.

Uzalud akvapark, ako će i on biti loše održavan, uzalud ekskluzivni spa i velnes centri u zapuštenom, oronulom i devastiranom  okruženju.

// kraj saopštenja

ISPRAVKA SAOPŠTENJA:

Gradski odbor Demokratske stranke Subotica dostavio je medijima ispravku prvobitnog saopštenja u okviru kog je u sedmom pasusu umesto "higijena građana" napisano "higijena grada".

Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 65
Pregleda: 7632

Povezana vest

Povezane teme

Turizam Subotica

demokratska stranka Subotica

turizam palić

Demokratska stranka

akvapark

turizam na paliću

turizam

velnes

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.